03:16, sre, 8. Maj

V Mariboru simpozij o vplivih turških vpadov na naše kraje





Pokrajinski muzej Maribor v četrtek v viteški dvorani mariborskega gradu pripravlja mednarodni simpozij Srečanja dveh svetov, ki bo potekal v okviru projekta Museoeurope 2015. Tema letošnjega projekta so kulturni vplivi nekdanjega Osmanskega cesarstva na naše kraje. V petek bodo odprli še razstavo gostujočih muzejev iz Sarajeva.

unnamed (2)

Četrtkov simpozij bo v družbi direktorice Pokrajinskega muzeja Maribor Mirjane Koren odprl rektor mariborske univerze Igor Tičar, sicer pa je vsebinsko izhodišče letošnjega projekta soočanje z otomansko kulturo 17. in 18. stoletja. Na razstavi bodo na ogled izbrani muzejski predmeti iz treh sarajevskih ustanov – Zemeljskega muzeja Bosne in Hercegovine, Muzeja Sarajeva in Bošnjaškega instituta – Fundacije Adila Zulfikarpašića.

Kot so sporočili organizatorji, bo osrednja tema simpozija soočenje dveh kulturnih svetov v preteklosti – zahodnega, pretežno katoliškega oziroma evropskega, in vzhodnega, torej islamskega oziroma regionalno omejenega na nekdanje Otomansko cesarstvo. Izhodišča za razprave bodo vpadi otomanske vojske v naše kraje in njihove posledice, ki se kažejo v arhitekturi, likovni umetnosti, načinu življenja in drugod.

Na razpis se je odzvalo 15 predavateljev iz Slovenije, Bosne in Hercegovine, Avstrije in Turčije. Tako bo od slovenskih avtorjev Andrej Hozjan iz mariborske filozofske fakultete govoril o osmanskem ogrožanju severovzhodnega slovenskega prostora, njegov kolega iz iste fakultete Dragan Potočnik pa o prispevku islamske civilizacije v zakladnico svetovne umetnosti in znanosti.

Ob vrsti ostalih tujih in domačih predavateljev velja omeniti Leopolda Toifla iz graške univerze, ki bo govoril o osnovah štajerske obrambe pred turškimi vpadi, Marica Popić-Filipović iz Zemeljskega muzeja Bosne in Hercegovine bo predstavila na razstavi predstavljene uporabne predmete, ki razkrivajo elemente orientalne kulture v zbirkah sarajevskih muzejev, Amra Madžarević iz Muzeja Sarajevo pa bo govorila o kulturi bivanja v mestih, ki so se izoblikovala med osmansko vladavino s posebnim poudarkom na Sarajevu.

Muzejski predmeti bodo na razstavi postavljeni po skupinah, ki bodo med drugim vključevale vero, stare knjige in rokopise, dokumente in potrebščine za pisanje, keramiko, oblačila, nevestina darila, nakit, rezbarstvo, kavo in tobak. Večino so jih izdelali zlatarji, bakrarji, rezbarji in izdelovalci tekstilij, nekatere pa tudi kovači, krojači, lončarji in drugi obrtniki.

Kot poudarjajo organizatorji, predmeti nimajo samo uporabne vrednosti, pač pa tudi umetniško, saj zrcalijo spretnosti obrtnikov, ki so v Bosni in Hercegovini dosegle vrh prav v 17. in 18. stoletju.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.