20:55, čet, 18. Apr

V Mariboru študij zaključile prve diplomantke na smeri balet





Na Akademiji za ples, ki sodi pod okrilje zasebnega visokošolskega zavoda Alma Mater Europaea – ECM, so minuli teden zagovarjale diplome prve diplomantke na smeri balet v Sloveniji. To so Helena Valerija Krieger, Martina Svetina in Claudia Sovre, so sporočili iz Alma Mater.

Vir: pixabay.com
Vir: pixabay.com

Slovenija je bila do pred tremi leti, ko je Alma Mater pridobila akreditacijo za študij baleta, edina država v Evropi, ki ni imela plesne in baletne umetnosti na visokošolskem nivoju, zato so morali slovenski plesalci pridobivati izobrazbo na tujih akademijah.

Zdaj lahko diplomirajo iz baleta v Sloveniji. “Za Alma Mater Europaea je Akademija za ples češnja na torti in naš prispevek k umetnosti v Sloveniji. Da smo dobili prve diplomantke na smeri balet Akademije za ples, je zagotovo zgodovinski dogodek za umetnost baleta v državi,” je izpostavila direktorica omenjene akademije Barbara Toplak Perovič.

“V narodnih gledališčih v Mariboru in Ljubljani imamo vrhunski svetovni priznani balet, prav tako v obeh mestih delujeta odlični srednji baletni šoli. Kljub temu pa je do nedavnega bila baletna umetnost edina veja, ki v izobraževalnem sistemu ni imela vertikale in možnosti nadaljevanja v visokošolskem izobraževanju, kot je to pri likovni, glasbeni in igralski umetnosti,” je dodala.

Najvišja stopnja izobrazbe je bila do sedaj dvoletna višja baletna šola na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani.

Akademija za ples je pred kratkim pridobila od Nacionalne agencije RS za kakovost v visokem šolstvu akreditiran tudi nov magistrski program študije plesnih umetnosti. Diplomanti 2. bolonjske stopnje bodo tako pridobili strokovne nazive magister/magistrica teorije plesnih umetnosti, magister/magistrica sodobne koreografije ali magister/magistrica profesor plesne pedagogike.

“Fakultetna izobrazba za plesne in baletne pedagoge, ki delajo z otroki, bi morala biti obvezna, predvsem zaradi varne prakse. Tudi za plesalca, ki hoče več, so poleg treningov nujna tudi teoretična in kontekstualna znanja. Prav s terciarnim izobraževanjem si bo Slovenija kot članica EU v tem obdobju globalizacije zavarovala dvojen rezultat: ohranila bo domačo kulturo in tradicijo ter se odprla novim tendencam in filozofijam, ki so integrativni faktor v Evropi in svetu,” je povedal dekan Akademije za ples Svebor Sečak.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.