02:28, tor, 30. Apr

V Mariboru usposabljajo mlade za delo z begunci





V Mariboru se je včeraj začelo sedemdnevno usposabljanje mladinskih delavcev pri delu s priseljenci in begunci. Usposabljanja pod okriljem programa Erasmus+, ki ga izvaja Združenje Epeka, se bo udeležilo 33 mladih iz osmih držav, ki bodo tako lahko po bližje spoznali delo z begunci ter delovanje organizacij za pomoč beguncem.

Begunci s transparenti pred domom Vlada Pipana v Šentilju.
Begunci s transparenti pred domom Vlada Pipana v Šentilju.

Usposabljanja se bodo udeležili mladi iz Grčije, Turčije, Jordanije, Tunizije, Portugalske, Bosne in Hercegovine, Makedonije in Slovenije. Kot je povedal vodja projekta No return – way to forward? Matej Tisaj, gre v večini primerov za ljudi, ki so že dejavni na nevladnem področju. “Poskušali jim bomo približati izzive današnjega časa, ki so povezani z globalnimi migracijami, begunstvom ter vedno večjo kulturno raznolikostjo v lokalnih in delovnih okoljih,” je povedal.

V prvih dveh dneh bodo udeleženci spoznavali drug drugega in Maribor. Tretji dan jih bo Slovenska filantropija neposredno seznanila z delom z begunci, društvo Odnos jim bo omogočilo pogovor z iskalci azila v Mariboru, udeležili se bodo tudi okrogle mize na temo medijev in kritičnega razmišljanja.

V torek jim bo Mednarodna organizacija za migracije (IOM) predstavila podatke, ki so potrebni za globlje razumevanje trenutnih razmer, nato bodo z njimi svoje izkušnje delili tudi migranti iz bivših držav Jugoslavije.

V sredo bodo imeli udeleženci usposabljanja priložnost spoznati še Ljubljano, kjer jih bo sprejel politik Zmago Jelinčič, ki jim bo po napovedih predaval iz zornega kota člana politične desnice in tako med drugim predstavil ideje in ukrepe, ki jih kot rešitev ponuja nacionalistična desnica.

Usposabljanje bo z javnim predavanjem v četrtek zaključil predstojnik oddelka za sociologijo na mariborski filozofski fakulteti Rudi Klanjšek. Predstavil bo geopolitične in ekonomske vzroke migracij ter njihove posledice. Predavanje bo po napovedih izhajalo iz teze, da so migracije sestavni del družbenega življenja in da obstojijo različni dejavniki, ki so v preteklosti in danes ljudi vodili v to, da zapuščajo svojo domovino.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.