21:23, pet, 19. Apr

V Mariboru zaprisegel novi župan





Novoizvoljeni župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič je z včerajšnjo potrditvijo na ustanovni seji mestnega sveta prevzel vodenje drugega največjega mesta v Sloveniji. Pri potrjevanju mandatov mestnih svetnikov z njegove liste se je zaradi pritožb nekoliko zapletlo, a na koncu je bilo potrjenih vseh skupno 45 mest v mariborskem mestnem svetu.

arsenovič, 1. sejam mom“Od sedaj naprej bomo skupaj delali za vse,” je Arsenovič po zaprisegi pozval mestne svetnike. “Od nas je odvisno, ali bo mestni servis boljši, ali bomo naredili razvojni preboj in zagotovili dobro počutje vseh v tem mestu. Verjamem, da nam bo skupaj uspelo to narediti,” je dodal.

Sejo je vodila najstarejša mestna svetnica Zdenka Križanič, ki prihaja z liste dosedanjega župana Andreja Fištravca. Kolege je na začetku spomnila, da morajo delovati “v interesu vseh v tem mestu”. “Ti so vam izvolili pravico, da odločate v njihovem imenu,” je poudarila.

Potem ko je novoizvoljeni mestni svet brez težav potrdil poročilo mestne volilne komisije o volitvah, se je zapletlo pri potrjevanju svetniških mandatov. Po neuspešnih pritožbah neizvoljenega kandidata za mestni svet Bojana Požarja zoper Arsenovičevo listo kandidatov za mestni svet na upravnem in ustavnem sodišču sta se zdaj na mestni svet s pritožbo obrnila Milena Finfter in Jožef Škof.

Pritožbo prve, ki na volitvah ni kandidirala, so soglasno zavrgli, pri pritožbi drugega, ki je bil kandidat za mestnega svetnika na Listi Franca Kanglerja – NLS, pa soglasja ni bilo. Proti potrditvi domnevno spornih enajstih mestnih svetnikov z Arsenovičeve liste je glasovalo vseh deset mestnih svetnikov omenjene liste. Kljub temu je bilo podpore dovolj, da je bilo potrjenih tudi teh enajst mandatov.

V Kanglerjevem taboru so prepričani, da bi o spornih mandatih moralo glasovati samo preostalih 34 svetnikov. A na koncu je obveljalo, da lahko glasujejo vsi razen posameznega spornega svetnika. O teh so namreč glasovali posamezno, medtem ko so ostale potrdili skupaj v paketu.

Škof, ki bi v primeru nepotrditve Arsenovičevih mestnih svetnikov postal sam mestni svetnik, se lahko pritoži še na upravno sodišče. Kangler, ki je v drugem krogu volitev izgubil boj za županski stolček, je izrazil prepričanje, da bo omenjeno sodišče ugodilo pritožbi.

Med novimi mestnimi svetniki so številni novi obrazi. Največ sedežev je zasedla Arsenovičeva lista, na kateri so sami politični novinci. Med njimi sta arhitekt Gregor Reichenberg in prometni inženir Samo Peter Medved, ki sta kandidata za podžupana. O zasedbi podžupanskega mesta za družbene dejavnosti pa se Arsenovič, kot je povedal v današnji izjavi za medije, še pogaja.

Sedež manj ima lista nekdanjega župana Kanglerja, na kateri sta poleg dosedanjih mestnih svetnikov med drugim še nekdanja novinarka Breda Čepe Vizjak in nekdanji direktor Dravskih elektrarn Maribor Viljem Pozeb.

Po tri sedeže imajo SDS, SMC, Lista kolesarjev in pešcev ter Fištravčeva lista, po dva pa SD, Levica in Lista za pravičnost in razvoj (LPR). Medtem ko slednjo že tradicionalno zastopata Stojan Auer in Lidija Divjak Mirnik, so med ostalimi nekdanja direktorica Term Maribor Alenka Iskra, poslanec DZ Branislav Rajić in vodja mariborske SDS Zvonko Zinrajh.

Gasilci Maribora, DeSUS, Lista Melite Petelin, NSi, Lista mladih. Povezujemo ter Stranka mladih – Zeleni Evrope imajo v skupno 45-članskem mestnem svetu po en sedež.

Novoizvoljeni mestni svet je kljub nekaterim pomislekom danes potrdil tudi sestavo komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, v kateri so trije predstavniki Arsenovičeve liste, dva iz Kanglerjeve svetniške skupine ter po en predstavnik SDS in SMC. Predstavnik Fištravčeve liste Saša Pelko se je sicer pritožil zaradi po njegovih besedah neustrezne razdelitve teh mandatov med svetniškimi skupinami.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.