13:12, pet, 3. Maj

V MB kandidaturo napovedal le Fištravec





V Mariboru, kjer so nadomestne županske volitve po vstajah, ki so odnesle Franca Kanglerja, izpeljali šele pred dobrim letom dni, za še ni povsem jasno, kdo vse se bo na jesenskih volitvah pomeril z “vstajniškim” županom Andrejem Fištravcem. Slednji je namreč edini, ki je doslej jasno napovedal kandidaturo in to ob podpori svoje liste.

fištra1

Kot je Fištravec povedal za petkovo izdajo časnika Večer, želi zmagati in narediti korak naprej, da bi Lista župana Andreja Fištravca dobila svoj delež v mestnem svetu. Kot je dodal, lista, ki jo še sestavljajo, ne bo elitistična, temveč bo v skladu s socialno strukturo mesta; na njej bodo tisti, ki želijo nekaj narediti.

Ostali deležniki na mariborskem političnem prizorišču so v pričakovanju parlamentarnih volitev doslej skrivali svoje adute. Po volitvah pa ima večina “starih” strank očitno še veliko dela z analizo po bolj ali manj slabih rezultatih, tako da svojih županskih adutov še niso razkrili.

Najmočnejša svetniška skupina SDS še vedno okleva med predsednikom mestnega odbora in direktorjem UKC Maribor Gregorjem Pivcem, ki že ima izkušnje z župansko kandidaturo, ter nekdanjim “Kanglerjevim” podžupanom in arhitektom Tomažem Kanclerjem. Oba sta se potegovala tudi za poslanca, a sta jo odnesla z za stranko podpovprečnim dosežkom.

Nekdanja močna Županova lista in SLS, ki sta po izključitvi prejšnjega župana Franca Kanglerja s skupne odšli vsaka svojo pot, bosta zagotovo kandidirali vsaka s svojim kandidatom. Županova lista, ki naj bi se preoblikovala v stranko, naj bi kljub temu, da nima več župana, tudi jeseni nastopila pod tem imenom. Kot županski kandidat je v ožji izbor prišel nekdanji načelnik mariborske upravne enote Željko Vogrin, ki po poročanju časnik Večer ustanavlja stranko Županova lista skupaj s Kanglerjem.

Mariborska SLS se je po razkolu z Županovo listo znašla v težavah, kar se je pokazalo tudi na parlamentarnih volitvah, na katerih je stranki najverjetneje prav v štajerski prestolnici in njeni okolici zmanjkalo nekaj deset glasov za preboj parlamentarnega praga. Bodo pa zagotovo imeli svojega kandidata za župana, najverjetneje celo kandidatko, vendar imena še ne želijo razkriti.

V igri za kandidata SD naj bi bilo več imen, med drugim nekdanja direktorica Term Maribor Alenka Iskra, medtem ko lanski drugouvrščeni županski kandidat Matevž Frangež, ki se poslavlja tudi od državnega zbora, zagotovo ne bo kandidiral, saj nima več stalnega bivališča v Mariboru. Nedavno je predvolilno dolgočasje razburkal Jože Jagodnik, saj je javno napovedal, da ga zanima županska kandidatura. Jagodnik je sicer neuspešno kandidiral tudi na državnozborskih volitvah.

Imena kandidatov za zdaj skriva tudi Lista za pravičnost in razvoj (LPR), ki ponavadi za kandidata na koncu postavi kar svojega predsednika Stojana Auerja, medtem ko DeSUS po informacijah iz njihovih vrst najverjetneje ne bo imel svojega kandidata za župana.

Pričakovati je, da se bo – kot ponavadi – tudi letos našlo še nekaj neodvisnih kandidatov.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.