10:09, ned, 19. Maj

V Mestni četrti Tezno o odgovornem ravnanju z odpadki





V podjetju Snaga veliko pozornosti namenjajo ozaveščanju prebivalstva o odgovornem ravnanju z odpadki, zato so se z veseljem odzvali na pobudo Mestne četrti Tezno, da skupaj organizirajo okroglo mizo, na kateri bodo spregovorili o ločenem zbiranju odpadkov, posebno pozornost pa namenili tudi pasjim iztrebkom, ki v urbanih okoljih postajajo vse bolj problematičen odpadek. Ker želijo obiskovalcem okrogle mize ponuditi čim bolj celovito sliko dolžnosti, odgovornosti in pravic pri ravnanju z različnimi odpadki, se jim bodo kot sogovorniki pridružili tudi kompetentni strokovnjaki iz različnih, z odpadki povezanimi področji.

Slika je simbolična
Slika je simbolična

Okrogla miza, ki jo organizirajo v sodelovanju z Mestno četrtjo Tezno bo potekala v četrtek, 8. maja 2014, ob 17. uri, v prostorih Mestne četrti Tezno, udeležba pa je seveda brezplačna. O učinkovitem ločenem zbiranju odpadkov v gospodinjstvih in možnostih, ki jih občanom za predajo različnih vrst odpadkov ponuja Snaga predstavila vodja poslovnega sektorja Snage Irena Bartok. Zavedati se moramo, da je ravnanje z odpadki skupna odgovornost in z vestnim ravnanjem pozitivno vplivamo na zdravje našega planeta in zdravje vseh okoliških prebivalcev. Inšpektor Stjepan Oreški bo predstavil delo in pooblastila inšpektorjev, zanimalo pa jih bo tudi, ali je mogoče ljudi »prisiliti« v ločeno zbiranje odpadkov, saj poznamo težave večstanovanjskih stavb, kjer manjšina z ne-ločevanjem odpadkov uniči dobra dela večine, ki odgovorno in vestno ločuje.

Zadnje čase postaja najbolj problematičen odpadek urbanega okolja pasji iztrebek. Snaga po naročilu Urada za komunalo Mestne občine Maribor namešča koške za pasje iztrebke in skrbi tudi za njihovo vzdrževanje. Upravljajo pa tudi z mariborskim zavetiščem za živali, ki se nahaja v Mestni četrti Tezno, zato se jim bo na okrogli mizi pridružila tudi vodja zavetišča mag. Mojca Bandur Križanec in spregovorila o odgovornem lastništvu malih živali v urbanih okoljih. Pobiranje pasjih iztrebkov in njihovo odstranjevanje v koške, ki so namenjeni pasjim iztrebkom, je namreč odgovornost posameznega lastnika psa. Kot je njegova odgovornost tudi, da so psi na sprehodu pripeti na povodec. Takšno ravnanje nadzirajo mestni redarji, ki lahko ob ugotovitvi prekrška lastnika tudi sankcionirajo. Več o načinu izvajanja nadzora nam bo pojasnil Igor Rep iz Medobčinske redarske službe.

Prepričani so, da bo okrogla miza poučna za širši krog ljudi, ki se zavedajo, da s svojim ravnanjem vplivajo na kakovost bivanja sočloveka in posledično na prihodnost celotnega našega planeta.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.