05:56, pet, 3. Maj

V MPIK doslej 40 novih delovnih mest





Mrežni podjetniški inkubator Koroška (MPIK), pod okrilje katerega spada več proizvodnih in pisarniških prostorov v štirih koroških občinah, je trenutno skoraj polno zaseden, veliko zanimanja pa je tudi za nove prostore. Na RRA Koroška so z dosedanjimi rezultati zadovoljni, ocenjujejo, da je bili doslej ustvarjenih okoli 40 novih delovnih mest.

mpik rra koroska

V štirih letih od odprtja prvih prostorov na Koroškem se podjetniški inkubator kot pomoč in spodbuda podjetnikom začetnikom v regiji vse bolj uveljavlja. MPIK Koroška ima proizvodne in pisarniške prostore v Slovenj Gradcu, Radljah ob Dravi, Dravogradu in na Ravnah na Koroškem, večina pa je zasedenih, so pojasnili na Regionalni razvojni agenciji (RRA) Koroška.

Tako so trenutno polno zasedeni prostori proizvodnega inkubatorja na Ravnah in v Dravogradu. V Radljah je v pisarniškem inkubatorju prosta ena pisarna, prav tako na Ravnah in v Slovenj Gradcu ena na lokaciji Ozare ter devet pisarn na Meškovi ulici, kjer pa trenutno poteka obnova, pisarne pa bodo na voljo v kratkem. Dodatno bodo v kratkem na voljo še štiri pisarne na Ozarah v Slovenj Gradcu, ki so v fazi opremljanja, prav tako se zaključujejo gradbena dela na novem proizvodnem inkubatorju v občini Radlje ob Dravi.

Na RRA Koroška predvidevajo, da se bo glavnina prostorov zapolnila po končanem postopku obravnave prejetih vlog, ki so prispele na javni poziv, za katerega se je rok iztekel 14. novembra. Vloge so obravnavali na prvi stopnji, v nadaljnji fazi pa so ustrezne prijavitelje že pozvali k predložitvi poslovnih načrtov, katerih ocena bo podlaga za odločitev o sprejemu v MPIK.

mpik mrezni podjetniski inkubator koroska

Na RRA odziv ocenjujejo kot zelo zadovoljiv. Skupno so prejeli 20 vlog, pri čemer je bilo največ zanimanja za nove prostore proizvodnega inkubatorja v Radljah ob Dravi, za katerega so prejeli sedem vlog, prav tako za obstoječe prostore na obeh lokacijah v slovenjgraškem inkubatorju.

Skupno je trenutno v okviru MPIK inkubiranih 31 podjetij. Ukvarjajo se z različnimi dejavnostmi, med drugim z mehansko obdelavo kovin, vgradnjo stavbnega pohištva, popravili elektronskih in optičnih naprav, računalniškim programiranjem, inženirsko dejavnostjo, tehničnim in energetskim svetovanjem, raziskovalno in razvojno dejavnostjo, vzrejo polžev ter proizvodnjo kruha, svežega peciva in slaščic.

Cena najema pisarniških prostorov je v prvem letu inkubiranja en evro za kvadratni meter, v drugem dva in v tretjem tri evre na kvadratni meter. Cena najema proizvodnih prostorov je v prvem letu inkubiranja 0,8 evra za kvadratni meter površine, v drugem letu 1,6 evra, v tretjem pa 2,4 evra po kvadratnem metru. Poleg najemnine najemniki plačujejo še tekoče obratovalne stroške.

Na RRA Koroška ocenjujejo, da je bilo doslej v okviru inkubatorjev ustvarjenih okoli 40 novih delovnih mest, s temi rezultati pa, kot pravijo, tudi sledijo zastavljenim ciljem. V prihodnje načrtujejo urediti še nekaj pisarniških in proizvodnih prostorov, prav tako se že z decembrom nadgrajujejo podporne aktivnosti MPIK.

Skupna investicijska vrednost vseh šestih enot MPIK je okoli 6,9 milijona evrov, projekt pa je bil sofinanciran s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.