13:09, pet, 26. Apr

V nedeljo sta umrli dve osebi z novim koronavirusom, novo okuženih 537





V nedeljo so v Sloveniji opravili 2637 testov na novi koronavirus, odkrili pa so 537 okužb.

Vir: pixabay.com

V nedeljo sta umrli dve osebi z novim koronavirusom. V bolnišnici se zdravi 289 ljudi, od tega jih intenzivno nego potrebuje 55. To pomeni, da je Slovenija po vseh kriterijih presegla meje za razglasitev epidemije, ki pa po vladnem odloku že velja od danes.

https://www.facebook.com/VladaRepublikeSlovenije/posts/3872228626138680

Vlada je na današnji seji sicer sprejela tudi nove omejitve, med drugim je povsod po državi, v vseh regijah, tudi oranžnih, s torkom prepovedala vse prireditve, verske obrede z verniki, poroke in druga druženja, tudi sicer je druženje omejeno na šest ljudi, ponoči med 21. in 6. uro pa bo gibanje prepovedano. Izjeme so seveda nujni opravki, kot denimo odhod na delo ali z dela, je dejal minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

Kot je na novinarski konferenci povedal vladni govorec Jelko Kacin, je danes začel delovati tudi vladni klicni center za podajanje informacij o novem koronavirusu na številki 080 14 04. Na vprašanja bodo odgovarjali študenti višjih letnikov medicine.

Največji delež pozitivnih testov do zdaj

Kacin je opozoril, da je bil v soboto delež pozitivnih testov med vsemi opravljenimi testi 19,2-odstoten, v nedeljo pa je bil še višji, saj je znašal kar 20,36 odstotka, kar je največ doslej.

Po njegovih besedah se pojavljajo precej močna žarišča, kot na primer v Kamniku, kjer je kar 40 novih primerov okužb, Škofji Loki, Radovljici, Slovenj Gradcu, Trebnjem in Domžalah.

V Trubarjevem domu v Loki pri Zidanem mostu je okuženih 93 stanovalcev, pet jih je umrlo, eden od njih v bolnišnici, vsi pa so imeli pridružene bolezni. V domu upokojencev in oskrbovancev Impoljca enota Brežice je okuženih 23 stanovalcev in 11 zaposlenih. V Centru slepih, slabovidnih in starejših v Škofji Loki pa je okuženih 33 stanovalcev in 10 zaposlenih, je navedel Kacin.

Trenutno v državi 7103 aktivnih primerov okužb

Kot je objavila vlada, je bilo iz bolnišnice v nedeljo odpuščenih devet bolnikov s covidom-19. Od 55 oseb, ki so bile v intenzivni negi, pa jih je po podatkih Sledilnika za covid-19 ventilator potrebovalo 27.

Kot še kažejo podatki sledilnika, je v državi 7103 aktivnih primerov okužb. Skupaj pa je bilo doslej potrjenih že 13.678 okužb. Umrlo je 190 bolnikov s covidom-19.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so mejo 140 okuženih na 100.000 prebivalcev v 14-dnevnem obdobju presegli že v 11 od 12 regij. Dodatno sta se na seznamu rdečih znašli še Primorsko-notranjska in Goriška, na oranžnem seznamu je le še Obalno-kraška regija. Kacin je opozoril, da se razmere hitro slabšajo tudi v sosednji Italiji in v splošnem po vsej Evropi, kjer ni več epidemiološko zelenih območij.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.