16:36, pet, 3. Maj

V novi sezoni Koncertne poslovalnice obeležujejo 70 let





Pred Vodnim stolpom na Lentu so producenti Koncertne poslovalnice Narodnega doma Maribor danes predstavili program sezone 2015/1016, s katerim bodo obeležili 70. obletnico delovanja Poslovalnice. Začenjajo 18. septembra, otvoritev pa bodo združili z velikim zaključnim koncertom Festivala Maribor.

novinarska koncertna poslovalnica

Po besedah umetniške vodje Orkestrskega in Komornega cikla Barbare Švrljuga Hergovich bodo z oz. v programu nove sezone združevali mednarodne in slovenske, priznane umetnike, kajti tako je bilo v vseh 70ih letih, od kar so priredili prvi koncert. Ta je potekal 18. marca 1946 v dvorani Union, ko je gostovala Tržaška filharmonija pod vodstvom dirigenta Jakova Cipcija. “To obletnico bomo zaznamovali s slavnostnim koncertom 10. junija 2016 in še z nekaterimi drugimi dogodki,” je povedala Švrljuga. Bolj podrobnega programa zaenkrat še ne razkrivajo. Orkestrski cikel Koncertne poslovalnice pa bodo otvorili z velikim zaključnim koncertom Festivala Maribor. Na eni strani so se za združitev odločili zaradi prihranka denarja, ki da ga imajo vsako leto manj, po drugi pa zaradi simbolike sodelovanja s predstavniki omenjenega Festivala. Sezono bodo torej začeli z orkestrom Festivala Maribor pod vodstvom Avstralca Richarda Tognettija ter belgijsko-izraelskim violistom Nathanom Braudejem in rusko pianistko Polino Lešenko.

barbara svrljuga

Komorni cikel v novi sezoni zajema štiri koncerte s slovenskimi poustvarjalci ter nastop britanske violončelistke Natalie Clein in norveškega pianista Christiana Ihleja Hadlanda. “Domačine” bodo torej zastopali pihalni kvintet Slowind z italijanskim pianistom Andreo Ruclijem, trio flavtistke Eve-Nine Kozmus, violončelistke Karmen Pečar in harfistke Mojce Zlobko Vajgl, mezzosopranistka Barbara Jernejčič Fürst z litovsko pianistko Gaivo Bandzinaite ter trobilni kvintet SiBrass s trobentačem Reinholdom Friedrichom.

tina vihar

V sklopu Koncertne poslovalnice v novi sezoni ohranjajo Cikel za mlade, ki po besedah producentke Tine Vihar pomeni obliko kulturnega izobraževanja mladih: “dopolnitev učnih programov. “Ob klasični glasbi se rodimo in ob klasični glasbi umremo” so besede, ki sem si jih sposodila iz predstave Poslušaš srce ali glasbo Roka Vilčnika, pomenijo pa, da je vsaka glasba vredna posluha.” Mladim tako skušajo približati klasično glasbo, ples, instrumente in nenazadnje disciplino, ki se je učijo skozi zabavne “glasbene učne ure“, dodaja Viharjeva. Vsako leto pa se v sklopu Cikla približno 300 do 350 mladih odloči za ta abonma. Cena 10€ (ali 5€ za posamezno predstavo) tudi letos ostaja enaka.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.