20:19, pet, 26. Apr

V občini Hoče – Slivnica v gradnji kanalizacije, obnovili bodo tudi 15 km cest in vodovodno omrežje





Občina Hoče-Slivnica se je lani lotila evropsko sofinanciranega projekta odvajanja in čiščenja voda v porečju Drave, v sklopu katerega poteka gradnja približno 20 kilometrov kanalizacije in štirih črpališč na območju Spodnjih Hoč in Radizela. Ob tem bodo obnovili tudi 15 kilometrov cest in prav toliko nekaj desetletij starega vodovodnega omrežja.

Kot je povedala direktorica hoške občinske uprave Metka Meglič, 12,7 kilometra novega kanalizacijskega omrežja gradijo na območju Radizela, Slivnice, Črete in Hotinje vasi, preostali del gradnje pa poteka na območju Hoč. Skupaj je na tem območju več kot 2000 populacijskih enot, z izvedbo projekta pa bodo dosegli okoli 98,5-odstotno priključenost objektov.

Gradbena dela izvaja na razpisu izbrano Cestno podjetje Ptuj s partnerskima družbama Negrad in Komunala Slovenske gorice. Pogodbena vrednost je znašala 5,7 milijona evrov brez davka na dodano vrednost, zaradi vsesplošnih podražitev in energetske draginje pa se je projekt po besedah direktorice podražil za dodaten milijon evrov.

Naložbo, ki bo prispevala k zmanjšanju emisij v vode, sofinancirata država in evropski kohezijski sklad, ki bosta skupaj prispevala slabih 1,4 milijona evrov. Kot je povedala direktorica občinske uprave, so skoraj polovico omenjenega denarja že prejeli. V investicijo ni vključena obnova vodovoda, za kar bodo posebej odšteli še 1,3 milijona evrov.

“Trenutno smo nekje na polovici projekta, do konca junija pa nas čaka še kar trdo delo. Vendar smo za zdaj še vedno v zastavljenem terminskem načrtu in verjamemo, da bomo pravočasno zaključili z gradnjo fekalnih kanalov,” je dejala Metka Meglič in dodala, da ima občina kljub visoki vrednosti projekta zagotovljena zadostna sredstva.

Da bi se izognili vnovičnim razkopavanjem na novo preplastenih cest po tem projektu, so k delom pozvali tudi elektro podjetje, ki na nekaterih lokacijah kablovode speljuje pod zemljo, ponekod pa poteka tudi gradnja plinovoda in telekomunikacijskih inštalacij. Vse to je za zdaj precej naporno za občane, a na občini so prepričani, da bodo vsa omenjena dela precej prispevala k dvigu kakovosti življenja v prihodnje.

Sicer pa na hoški občini s pripravo dokumentacije že načrtujejo začetek gradnje tudi v Zgornjih Hočah, medtem ko na visokoležečih območjih Pohorja v kratkem obdobju zaradi predrage investicije nimajo v načrtu gradnje kanalizacijskega omrežja. Razmišljajo predvsem o tem, da bi za posamezne zaselke zagotovili skupne in večje čistilne naprave, občanom pa že zdaj sofinancirajo nakupe malih čistilnih naprav.

Na področju vodovoda so se prijavili na razpis za sofinanciranje 1,5 milijona evrov vredne investicije prav za območje Pohorja. Če bodo prejeli pozitiven odgovor, bodo tudi tam začeli z menjavo vodovodnih cevi in štirih vodohramov, pri čemer želijo morebitne viške vode speljati tudi v dolino.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.