20:07, tor, 14. Maj

V občini Hoče-Slivnica zgradili novo kanalizacijo





V Občini Hoče-Slivnica se s koncem leta bliža tudi zaključek projekta Odvajanje in čiščenje odpadne vode na območju Maribora – širše prispevno območje CČN Maribor. V teh dneh so namreč zaključili z gradnjo več kot 16 kilometrov novega kanalizacijskega omrežja skupaj z dvema kolektorjema, ki bodo odpadne vode v prihodnje vodili na centralno čistilno napravo Maribor.

hoče-slivnica

Uporabno dovoljenje za enega od kolektorjev je že pridobljeno, za drugega skupaj s sekundarnim kanalizacijskim omrežjem pa ga pričakujejo v prihodnjih dneh. Skupna vrednost gradbenih del na projektu v občini Hoče-Slivnica je znašala 6.995.724,07 € brez vključenega DDV. Kohezijski sklad Evropske unije bo prispeval do 4.662.241,93 €, Republika Slovenija pa do 882.748,58 €, preostanek sredstev je zagotovila občina sama.

Kot je na današnji novinarski konferenci v Spodnjih Hočah povedal župan občine Hoče-Slivnica, Marko Soršak, je zadovoljen, da so tik pred zaključkom tako velike investicije, ki je za občino predstavljala precejšen zalogaj tako z organizacijskega kot s finančnega vidika. Gre za pomemben prispevek k čistejšemu okolju, saj se bo na novo kanalizacijsko omrežje lahko priključilo dobrih 3.200 novih uporabnikov, odpadne komunalne vode pa se bodo odvajale na centralno čistilno napravo Maribor. Slednja bo tako tudi bolj optimalno izkoriščena. Kot je še poudaril, je vesel tudi dobrega sodelovanja vse štirih občin, ki so pri projektu sodelovale (poleg Občine Hoče-Slivnica še Mestna občina Maribor, Občina Duplek in Občina Miklavž na Dravskem polju), saj bo takšno sodelovanje za pridobivanje evropskih sredstev tudi v prihodnosti nujno.

Slika3

Izvajanje omenjenega projekta se je začelo maja 2014, v letošnjem novembru pa se v občini Hoče-Slivnica zaključujejo še z zadnja gradbena dela na novem kanalizacijskem omrežju. Kolektor Glaserjev trg–Rečnik je bil dokončan julija letos, kolektor Hotinja vas pa septembra. Za kolektor Glaserjev trg–Rečnik je že bilo pridobljeno tudi uporabno dovoljenje, na kolektorju Hotinja vas in na kanalizacijskem omrežju pa so že uspešno opravili tehnična pregleda, uporabno dovoljenje pričakujejo še v tem mesecu. S tem bodo tudi formalno zaključene začrtane aktivnosti.

Po pridobitvi uporabnih dovoljenj bo Občina občanom, ki bodo pridobili možnost priključitve na javno kanalizacijsko omrežje, izdala odločbe o odmeri komunalnega prispevka, nato pa bodo ti lahko začeli urejati svoje priključke – predvidoma spomladi 2016. Občina bo omogočila obročno plačevanje komunalnega prispevka, in sicer na 12 obrokov brez obresti, v primeru težjega socialnega položaja pa tudi na 24 obrokov.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.