10:13, pon, 29. Apr

V Občini Lenart se razmere slabšajo, selitev varovancev Hrastovca v športno dvorano





Razmere glede števila okuženih se v Občini Lenart še naprej slabšajo, enako tudi v največjem socialno varstvenem zavodu v Sloveniji, ki ima sedež v Občini Lenart.

FOTO:: Sandi Kolarič

Trenutno se tudi v Hrastovcu v Občini Lenart soočajo z negotovo in stresno situacijo glede covid-19, obenem pa so priča številnim spremembam vsakdana. Zaradi širitve okuženih s covid-19 na sedežu zavoda Hrastovec bodo primorani seliti zdrave stanovalce v športno dvorano Voličina. S pojavom prvega okuženega na Varovanem oddelku 1, se je okužba v dobrem tednu dni razširila po ostalih enotah v zavodu tako med stanovalci kot tudi zaposlenimi. Včerajšnji rezultati preiskav so pokazali, da je v SVZ Hrastovec okuženih skupaj 28 stanovalcev na štirih enotah in 16 zaposlenih. V okviru kriznega načrta v primeru epidemije so predvideli kapacitete za selitev stanovalcev. Tako bodo v skladu z načrtom in zaradi povečanja kapacitet rdeče cone okužene stanovalce selili v depandanso C, kjer je pripravljenih 53 postelj.

Selitev nekaterih varovancev v športno dvorano

Vsi stanovalci so trenutno pod rednim zdravstvenim nadzorom in trije stanovalci potrebujejo bolnišnično oskrbo. Kadrovski primanjkljaj je že velik, saj je že kar nekaj zaposlenih okuženih, spet drugi so v samoizolaciji. Trenutno je stanje še obvladljivo in zmorejo opraviti vso delo. Včeraj dopoldne se je sestal krizni tim zavoda, pristojna vodja regijskega tima in koordinatorica, kjer so dorekli nadaljnje rešitve v smeri zajezitve virusa v zavodu. Vodstvo zavoda si je s predstavnikom civilne zaščite Lenart in predstavniki lokalne skupnosti ter osnovne šole ogledalo športno dvorano Voličina, ki jo bodo do pripravili za namestitev zdravih stanovalcev.

Kljub trudu zaposlenih, da bi zamejili širjenje okužbe, je bila hitrost širjenja zaradi specifične strukture stanovalcev in njihovega načina vsakdanjega delovanja izredno hitra. Okuženi stanovalci, kot tudi zaposleni, v večini primerov, ne kažejo znakov bolezni in se dobro se počutijo. O okužbah so obvestili tudi svojce stanovalcev, svojcem pa so omogočili tudi možnost vzpostavitve stika s stanovalci preko telefona in ostalih digitalnih komunikacijskih naprav. V namen lajšanja duševnih tegob v trenutnih razmerah so vzpostavili psihosocialno pomoč za stanovalce, njihove svojce in zaposlene. Ostali potrebni odvzemi kakor tudi ukrepi se bodo izvajali v skladu z navodili pristojnega epidemiologa in infektologinje. Sprejeli so vse predvidene ukrepe za preprečitev širjenja okužbe v zavodu v skladu z našim načrtom preprečevanje širjenja okužbe.

Okužba se je pojavila tudi v Varovanem domu Ščavnica

Pojav okuženih s covid-19 se je pojavil tudi v Varovanem domu Ščavnica, ki se nahaja v občini Sveta Ana. Tam je trenutno okuženih 9 stanovalcev in 1 zaposleni, ki pa ne kažejo simptomatskih znakov okužbe in se dobro počutijo. Pri reševanju nastale situacije se je vodstvo zavoda nemudoma povezalo z županom Občine Sveta Ana in občinskim štabom civilne zaščite ter vzpostavilo predviden protokol delovanja. Okužene stanovalce so včeraj premestili v Hrastovec, kjer je vzpostavljena rdeča cona.

Situacija v Lenartu je skrb vzbujajoča

Ob tej situaciji je župan Občine Lenart Janez Kramberger povedal: “Situacija v Lenartu je še naprej zaskrbljujoča. Po podatkih, ki so mi na voljo, je polovica testiranih, ki jih opravijo v našem zdravstvenem domu, pozitivnih. Ekipe v zdravstvenem domu še obvladujejo situacijo, bolj zaskrbljujoče pa je v zavodu Hrastovec, kjer se okužbe širijo in je skupaj okuženih blizu 30 stanovalcev. Danes zjutraj se je sestal štab civilne zaščite skupaj z vodstvom zavoda Hrastovec in epidemiologom ter zdravniki, kateri izvajajo zdravstveno varstvo v tem zavodu, in ocena je bila, da je potrebno zaradi širjenja okužb, ločiti zdrave od bolnih ter tako zagotoviti dodatna sredstva na lokaciji zavoda Hrastovec za rdečo cono. Mi, v naši občini, in v skladu z načrtom, kar je bilo tudi predvideno, smo za take potrebe namenili športno dvorano v Voličini in športno dvorano v Lenartu. Seveda se je po tej odločitvi štab CZ sestal z vodstvom osnovne šole v Voličini, z gospodom ravnateljem, in dogovorili smo se, da se začne priprava za preselitev več kot 50 oseb, tistih zdravih, iz lokacije v Hrastovcu v športno dvorano Voličina. Priprave so se začele, pri tem je pomagal naš režijski obrat, tako da računamo, da bo tekom jutrišnjega dneva tudi ta selitev stekla in da bomo to današnjo odločitev tudi realizirali. Seveda vse z ciljem da bi se okužbe zmanjšale in zaustavile. Namreč težko si predstavljamo, da bi v zavodu Hrastovec na lokaciji, kjer je okrog 350 varovancev, prišlo do večjega izbruha bolezni covid-19, saj bo le-to težko obvladljivo.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.