12:02, pet, 19. Apr

V OKS ostro obsodil huliganstvo na tekmi Mura – Maribor

Olimpijski komite Slovneije (OKS) je kot krovna športna organizacija ostro obsodil vsa dejanja, ki niso v okviru vrednot športa, so zapisali v izjavi za javnost. Huliganstvo, kot so mu bili priča na nogometni tekmi med Muro in Mariborom, je nesprejemljivo in škodljivo tako za športno skupnost kot za družbo kot celoto, dodajajo pri OKS.

“Z veliko zaskrbljenostjo in zgroženostjo smo sprejeli novico o incidentu, ki se je zgodil na tekmi 21. kroga državne nogometne lige med NŠ Mura in NK Maribor. Kot krovna športna organizacija v naši državi ostro obsojamo vsa dejanja, ki niso v okviru vrednot športa. Huliganstvo na športnih prireditvah, kot se je dogajalo na nogometni tekmi med ekipama NŠ Mura in NK Maribor ali kjerkoli drugje v športu, je nesprejemljivo in škodljivo tako za športno skupnost kot tudi za družbo kot celoto,” so sporočili.

Nevarne okoliščine za igralce in gledalce

Dodali so še, da takšna dejanja povzročajo neprijetne in nevarne okoliščine za igralce, gledalce in ostale udeležence ter lahko povzročijo resne poškodbe, predvsem pa takšni incidenti šport prikazujejo v negativni luči, kar lahko vodi v izgubo zaupanja javnosti v športne dogodke in njihove organizatorje.

Menijo, da je pomembno spodbujanje pozitivnih vrednot športa, kot so fair play, spoštovanje igralcev in navijačev nasprotnih ekip ter športna strast, brez agresivnosti in nasilja. Sodelovanje v športu bi moralo biti priložnost za povezovanje ljudi in gradnjo skupnosti, ne pa za spodbujanje sovraštva in nasilja: “Zato je ključnega pomena, da se vsi aktivno zavzemamo za ohranjanje teh vrednot ter absolutno obsodimo vse oblike nasilja in nespoštljivega vedenja na športnih prireditvah.”

“To nezaslišano dejanje kliče k ponovnem premisleku in predvsem ravnanju na sistemski ravni, saj je odgovornost vseh deležnikov v športu, vključno z institucijami in organi pregona, ključna pri zagotavljanju varnosti in integritete športnih dogodkov. Sistematični pristop k preprečevanju huliganstva, nasilja in nešportnega ravnanja na športnih prireditvah je nujen za ohranjanje integritete športa ter zaščito vseh udeležencev” je ob tem poudaril predsednik OKS-ZŠZ g. Franjo Bobinac.

Športne prireditve morajo ostati varno okolje za vse udeležence, zato menimo, da je potrebno nemudoma pristopiti k sistemskim izboljšavam, ki bodo učinkovito preprečile tovrstne in podobne incidente v prihodnje.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.