21:50, čet, 25. Apr

V Pekrah že 15. Festival komedije





Včeraj se je s predstavo Norci, Koroškega deželnega teatra, začel jubiljeni 15. Festival komedije Pekre.

Festival komedije Pekre je tekmovanje in srečanje ljubiteljskih dramskih skupin. V petnajstih letih se je na festival prijavilo 84 različnih dramskih skupin s 309 predstavami in 113-imi različnimi avtorji. Je edini festival te vrste v Sloveniji in v očeh ljubiteljskih dramskih skupin pomeni enako kot Borštnikovo srečanje za profesionalce. Festival pod Pohorjem se je v letih kakovostno razvijal in tako dobival značaj pravega gledališča, saj je že v petem letu postal vseslovenski in poznan pri naših rojakih v zamejstvu.
Tudi letos je pred nami repertoar skrbno izbranih predstav. “Za zaveso tako čakajo nove zgodbe, prostor pa bo znova napolnil smeh,” je povedal selektor festivala, upokojeni dramski igralec, Rado Pavalec.

Publika v pričakovanju komedije "Norci"
Publika v pričakovanju komedije “Norci”

Festival, ki bo trajal vse do 31. marca 2019 je včeraj otvorila predstava Norci, Koroškega deželnega teatra. Šlo je za predvolilno komedijo, politično satiro oziroma hudomušni poskus ugledališčenja današnjega razpršenega in kaotičnega časa, ko nas polarizacija vedno bolj hromi, ko nihče nič ne ve več, kdo pije, kdo plača; ko levica postaja desnica in obratno in ko je v zadnji fazi čisto vseeno, kdo si ležerno podaja oblast. Kralj norec ali minister. Smeh je torej bil zagotovljen, kot bo vsak vikend do nedelje, 31. marca 2019, ko bodo podelili priznanja naj komedijantki in naj komedijantu festivala.
Do takrat pa si boste lahko ogledali še 7 komedij ljubiteljskih dramskih skupin.
V soboto 9.3.2019 bo ob 19.00 uri na ogled predstava Za zmeraj, Kulturnega društva skupina pri gledališču Toneta Čufarja iz Jesenic.
V petek, 15.3.2019 bo ob 19.00 uri na ogled predstava Katastrofalna večerja, Kulturnega društva Ivan Kaučič iz Ljutomera, v soboto 16.3.2019 pa predstava Prevare, Kulturnega društva Janez jelen iz Notranjih goric.
V petek, 22.3.2019 bo ob 19.00 uri na ogled predstava Šola za žene, Kulturnega društva Loški oder iz Škofje loke, v soboto 23.3.2019 pa Dekameron, Šentjakobskega gledališča iz Ljubljane.
V petek, 29.3.2019 bo ob 19.00 uri na ogled predstava Partnerska poroka, domačega Kulturnega društva Pekre-Limbuš, v soboto 30.3.2019 pa predstava Poštna prevara, KUD-a vesel teater iz Dolenjskih toplic.
V nedeljo, 31.3.2019 pa bo podelitev žlahtnih priznanj popestrila avtobiografska predstava Toneta Partljiča z naslovom Komediografova kamrica.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.