08:30, tor, 30. Apr

V Perutnini ne bi dali zemlje kmetom





V Perutnini Ptuj odločno nasprotujejo stališču nekaterih lastnikov kmetijskih zemljišč na območju načrtovane proizvodnje cone v občini Hoče-Slivnica, ki v primeru prodaje svoje zemlje pričakujejo nadomestna zemljišča na območju, s katerim upravlja njihova družba. Ptujska skupina namreč z njimi upravlja dolgoročno.

V Perutnini Ptuj namreč še vedno sami pridobivajo ustrezne informacije glede proizvodne cone, kjer naj bi, po za zdaj še vedno neuradnih informacijah, nekoč stala nova tovarna avtomobilskega giganta Magna Steyr. Zanima ji predvsem, kako bi lahko ta projekt neposredno ali posredno vplival na njihovo poslovanje. Trenutno z državnimi ustanovami v zvezi s tem namreč še ne potekajo nobeni konkretni dogovori. Poudarili so, da z zemljišči, ki jih imajo v zakupu od Sklada kmetijskih zemljišč upravljajo dobro, odgovorno in predvsem dolgoročno, saj jih obdelujejo z najsodobnejšimi ter okolju prijaznimi postopki.

Zemljišča kjer naj bi stala Magna Steyr
Zemljišča kjer naj bi stala Magna Steyr

Direktor ptujske družbe Tibor Šimonka je sicer že pred tremi tedni na novinarski konferenci, kjer so predstavljali poslovne rezultate, na vprašanje v zvezi s tem dejal, da je vse, kar v podjetju vedo o tem projektu tisto, kar izvedo iz medijev, čeprav od skupaj 200 hektarjev zemljišč s katerimi upravljajo, nekatera ležijo v neposredni bližini.

Tudi Perutnina bi imela nadomestna zemljišča

O tem, ali bi bili pripravljeni kmetom odstopiti del zemljišč, ki jih imajo najete od sklada, je takrat dejal, da načeloma nimajo nič proti, saj podpirajo vsak projekt v Sloveniji, ki prinaša zaposlitve, a bi seveda želeli imeti druga nadomestna zemljišča enake kakovosti. Ob tem se mu sicer zdi čudno, da v regiji, kjer je nekoč že bila močna avtomobilska industrija in je še veliko prostora v nekdanjih Tamovih objektih, tovrstne projekte načrtujejo sredi polj.

Zemljišča kjer naj bi stala Magna Steyr
Zemljišča kjer naj bi stala Magna Steyr

V Perutnini Ptuj, ki je od lani preko Sija v ruski lasti, so na takratni novinarski konferenci ob tem zavrnili očitke nekaterih kmetov, da z zemljo že upravljajo Rusi, zdaj pa se morajo umakniti še Avstrijcem. Kot pravijo, bi takšnim argumentom nasprotovalo najmanj 1600 zaposlenih v skupini, saj je Perutnina Ptuj že 110 let slovensko podjetje.

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.