13:26, ned, 19. Maj

V petek se pričenja festival Vilinsko mesto

Glavna tema letošnjega festivala bodo vilinska kolesa, ki sestavljajo vilinsko galaksijo.

Vilinsko mesto je pravljično mesto v pravem mestu, takšno kot bi moralo biti mesto vse dni v letu. Mesto pristnih odnosov, ustvarjalnosti, družinskega druženja in predvsem skupnega ustvarjanja in raziskovanja novega. Vilinsko mesto zato vabi vse otroke, starše in stare starše, tete in strice in vse dobre ljudi, ki bi želeli za trenutek ustaviti čas in ustvarjati, uživati v pravljicah, koncertih, petju, ustvarjalnicah, filmskih večerih in ostalih norčijah vilink in vilincev, ki živijo in spijo nekje globoko v nas vseh.

Festival Vilinsko mesto, ki je skupni projekt Narodnega doma Maribor, društva Hiša! in zavoda MARS bo se v Mariboru odvil že šestič. Otvoritev čarobnega festivala bo že ta petek, 23. novembra, s pričetkom ob 18.00 uri v Vetrinjskem dvoru. Pol ure kasneje bo v mesto ob Dravi prispela dama v sijoče praznični opravi – Lumina. Svetlobo po razlila po Rotovškem, Židovskem ter Slomškovem trgu. Maja Pegan iz društva Hiša! je ob tem dejala, da gre za Evropski projekt, ki so ga zasnovali umetniki iz Italije, Portugalske in Velike Britanije s pomočjo vilink in vilincev iz Društva Hiša!.

Producenti Vilinskega mesta
Producenti Vilinskega mesta

Ulične predstave Ane Mrzle Mariborske, ki tudi pozimi razgraja po ulicah in trgih ter skače in dela akrobatske vragolije, se bodo odvile 27., 28., 29. in 30. decembra ob 18. in 19. uri. Potekale bodo na novi lokaciji, na Židovskem trgu.

Ustvarjalne delavnice za najmlajše
V Izbi in Umetniški sobani bodo razvijali spretnosti in uresničevali ideje, saj kadar je na kupu mladež, ustvarjalnost nima meje. Tako bodo oživljali stare obrti, raziskovali umetniške smeri ob petkih, med 16. in 19. uro, ob sobotah in med počitnicami pa od 10. do 13. ure in od 16. do 19. ure. Na ustvarjalni vrtiljak ob četrkih med 16. in 19. uro so še posebej vabljeni tisti, ki si želijo v skupnosti ustvarjati za skupnost.

Vilinski oder
Je prizorišče, kjer se bodo odvijale šaljive in resne predstave za norčave otroške glave, oživljale pravljice, kjer bo glasba odstirala nova prostranstva, filmi pa otroški pogled na svet. Prve tri četrtke ob 18. uri se bodo zgodile glasbene pokušine učencev glasbenih šol, vsak petek in od sobote do sobote, med 22. in 29. decembrom, ob 17. uri pa gledališke, lutkovne in plesne predstave za najmlajše. Koncertne poslastice ob petkih zvečer in na Božič ob 19. uri pa bodo začinili Barrique, Brina Vogelnik duo in Aniada a Noir, Ana Bezjak in MArko Zaletelj, Nika Solce ter Božočni Bilbi svet.

Vilinska čitalnica igralnica
Vabi na branje, igranje, raziskovanje in pravljico ob pol sedmih zvečer za sladko spanje vse od 23. novembra do 29. decembra, razen ob nedeljah. Med tednom od 16. do 19. ure, ob sobotah in med počitnicami pa od 10. do 13. ure in od 16. do 19. ure.

“Vsi dogodki so brezplačni. To je neko darilo Narodnega doma, mesta Maribor. Ne bi smelo biti ovir, samo čas in volja sta tista, ki nam preprečujeta, da se imamo fajn,” je na koncu dejal Marko Brumen iz Narodnega doma.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.