11:40, sob, 4. Maj

V piščančjem mesu našli salmonelo





Hrvaški inšpektorji so našli salmonelo tudi v mesu Perutnine Ptuj. Med laboratorijskim preverjanjem živil v mesnici v Požegi so odkrili bakterije Salmonelle infantis in E. coli v sveži perutnini družbe Perutnina Ptuj – Pipo Čakovec, hrvaškega podjetja iz skupine Perutnina Ptuj. V Perutnini Ptuj ob tem zagotavljajo, da je meso varno za potrošnike.

perutnina ptuj

Že od sredine meseca na Hrvaškem izvajajo okrepljen nadzor hrane živalskega porekla, potem ko je zaradi salmonele v kokošjih jajcih umrl petletni fant. Zgoranj omenjene bakterije so našli v svežih piščančjih krilih in v piščančjih prsih, a v Perutnini zagotavljajo, da je meso pod 100-odstotnim nadzorom. “V Perutnini Ptuj – Pipo Čakovec kot vertikalno integriranem podjetju imamo vpeljan sistem nadzora v celoviti verigi. Živali vzrejamo izključno na Hrvaškem in zagotavljamo skladnost vseh faz proizvodnje s hrvaško in evropsko zakonodajo. S pomočjo 100-odstotnega nadzora nad celotno proizvodno verigo, kontrol v pooblaščenem mikrobiološkem laboratoriju ter rednega izobraževanja zaposlenih zagotavljamo, da je naše meso varno za potrošnike. Evropska zakonodaja prepoveduje prisotnost Salmonelle enteritidis in Salmonelle tifimurium, kar pa ni najdeno v našem mesu,” so sporočili.

Nadzor je pokazal, da je več vodilnih trgovskih verig na Hrvaškem prodajalo meso, ki je bilo onesnaženo s salmonelo ali pa so v skladiščih hranile zamrznjeno meso, ki mu je potekel rok veljavnosti. Večinoma je šlo za uvoženo meso iz Poljske, zabeležili so tudi nekaj primerov zdravstveno oporečnega mesa proizvajalcev iz Madžarske in Italije.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.