07:56, ned, 28. Apr

V Radencih bo ta teden dišalo po salamah – pred vrati je 28. Pomurska salamiada





V Radencih bo že 28. tradicionalna salamiada. Tako bo spet zadišalo po domačih salamah.

Pomurska salamiada je odmeven dogodek, ki ga organizira Turistično društvo Radenci. Letos bo med 20. in 23. marcem.  Začne se v sredo, 20. marca 2024, ko bo med 17. in 20. uro prevzem vzorcev salam v bistroju Erinox na Titovi cesti 6 v Radencih. Strokovno ocenjevanje prejetih vzorcev salam bo nato v četrtek in v petek, 21. in 22. marca 2024.

V soboto, 23. marca 2024, pa se bo ob 18. uri začela zaključna prireditev s podelitvijo priznanj v restavraciji hotela Radin v Radencih. Na voljo bo tudi poskušanje salam, hkrati pa bodo poskrbeli še za prijetno druženje ob glabi ansambla Štrk.

Karmen Žibret Kavčič, predsednica TD Radenci, nam je povedala, da imajo neprekinjeno tradicijo že 28 let. Vsako leto sodeluje na salamijadi od 40 do 70 proizvajalcev. Ne gre za profesionalce, ampak za ljubiteljske izdelovalce. V sredo bodo tako zbrali vzorce njihovih salam, v četrek in petek jih bodo ocenjevali. Nato pa sledi zaključna prireditev, na katero vabijo vse. Takrat bodo razglasili zmagovalce po kategorijah.

Začetki so bili seveda bolj skromni, potem pa se je razmahnilo. Tako da so na nekaj salamiadah v preteklih letih dobili tudi po sto vzorcev salam. Zdaj je teh manj, je  dejala Žibret Kavčičeva in dodala, kako poteka ocenjevanje. Ocenjujejo sodniki, ki imajo za to certifikat.

Ne ocenjujejo divjačinskih salam, ampak samo domače. Ocenjujejo se, kako je narezana slanina, kakšen je prerez, okus, vonj, obliko … In kako pravzaprav poteka ocenjevanje?

Zaključek salamiade je vsako leto dobro obiskan, Karmen Žibret Kavčič pravi, da gre res predvsem za druženje, ki pa ga popestrijo še z živo glasbo in nekaj igrami, med drugim tudi tehtajo pršut in pred tem ugibajo njegovo težo. Zmagovalce salamiade pa razglasijo na zaključni prireditvi bolj pozno, Karmen Žibret Kavčič je še dodala, da pridejo na prireditev obiskovalci od blizu in daleč, pač vsi tisti, ki imajo radi salame in tudi dobro zabavo.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.