16:57, ned, 28. Apr

V Radljah ob Dravi krepijo nabor socialno-varstvenih storitev za občane





Občina Radlje ob Dravi spada med občine, ki v najvišjem znesku sofinancirajo storitev pomoč na domu. Lani je občina za to namenila dobrih 231.000 evrov iz občinskega proračuna, pomoč na domu pa je prejemalo 61 občanov. Ti za eno uro pomoči plačajo 2,5 evra, ostalo plača občina. Storitev izvaja zavod ŠKTM, ki od lani nudi tudi socialni servis.

V Občini Radlje ob Dravi uporabniki oz. njihove družine že od leta 2017 plačujejo za eno uro storitve pomoč družini na domu isto ceno, to je 2,5 evra. Cena storitve na uro sicer trenutno znaša 21,22 evra, kar pomeni, da občina letos posamezno uro sofinancira v višini 18,72 evra, je za STA pojasnil direktor javnega zavoda za šport, kulturo, turizem in mladino (ŠKTM) Radlje ob Dravi Gregor Likar.

Po podatkih zavoda imata le občini Polzela in Bohinj za uporabnike še nižjo ceno storitve pomoč na domu.

Lani je Občina Radlje ob Dravi za ta namen prispevala dobrih 231.000 evrov, kažejo podatki zavoda, katerega proračun je lani skupno znašal okoli 800.000 evrov, lansko leto pa je zavod sklenil s pozitivnim rezultatom, je pojasnil Likar.

Če je leta 2017, ko so začeli izvajati storitev pomoč na domu, bilo le nekaj uporabnikov, jih je bilo lani že 61. Vzporedno se je povečevalo tudi število zaposlenih na zavodu ŠKTM, ki ima trenutno skupno 22 zaposlenih, od tega jih 12 dela na socialnih programih zavoda.

Dobro leto dni k tem programom spada tudi socialni servis

Dobro leto dni k tem programom spada tudi socialni servis, ki pa je za uporabnike v celoti plačljiv in ga občina ne subvencionira. Za izvajanje socialnega servisa je zavod pridobil dovoljenje ministrstva, so se pa za izvajanje dodatne storitve v zavodu odločil zato, ker ponuja širši možen nabor pomoči uporabnikom in predstavlja smiselno dopolnitev njihovih potreb.

V okviru socialnega servisa tako lahko zaposleni izvajajo denimo tudi čiščenje, urejanje okolice in podobno. Lani je zavod ŠKTM socialni servis izvajal za šest uporabnikov, cena te storitve pa je 14,39 evra za uro.

Zavod ŠKTM je trenutno tudi v fazi, ko od radeljske občine prevzema koordinacijo prevozov v okviru projekta Prostofer. Po podatkih občine, ki jih je predstavil Likar, je bilo lani v projektu Prostofer okoli 60 uporabnikov brezplačnih prevozov, voznikov prostovoljcev pa je bilo sedem.

Za izvajanje vseh socialno-varstvenih storitev je zavod ŠKTM nedavno posodobil vozni park, saj je s podjetjem Toyota Slovenija sklenil partnerstvo za petletni poslovni najem treh vozil na štirikolesni pogon, kar bo zaposlenim v pomoč pri vožnjah po Pohorju in Kozjaku, je povedal Likar.

“Javni zavod ŠKTM Radlje ob Dravi s tem sledi eni svojih zavez spodbujanja trajnostne mobilnosti v občini, saj hibridna vozila predstavljajo razumno izbiro vseh, ki si želijo prispevati k manjšim izpustom toplogrednih plinov,” so ob tem sporočili iz zavoda ŠKTM.

Ta v zadnjem obdobju izvaja tudi širše prepoznavne organizacije koncertov v Športni hiši Radlje v okviru dogajanja, ki so ga poimenovali Radljevanje, ob tem pa si zavod prizadeva tudi za nadaljnjo turistično prepoznavnost občine.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.