00:18, ned, 28. Apr

V Radljah zaključujejo kanalizacijo





V občini Radlje ob Dravi uspešno zaključujejo projekt izgradnje kanalizacije in čistilne naprave. Tako naj bi kmalu odpravili vrsto let trajajočo problematiko odvajanja in čiščenja odpadnih fekalnih voda, ki lahko imajo negativne posledice na okolje in zdravje ljudi.

cistilna naprava radlje 1

Čistilno napravo za 6.600 PE v občini Radlje ob Dravi so postavili decembra lani. Na današnji novinarski konferenci so podžupan občine Radlje ob Dravi Robert Potnik, Darko Sahornik koordinator projekta in predstavnik izvajalcev del Andrej Ivanc (Riko d.o.o.) izrazili prepričanje, da bo čistilna naprava dosegala učinek čiščenja, zahtevanega z veljavno zakonodajo. V roku dveh ali treh tednov naj bi začeli s t.i. mokrim poskusnim obdobjem, ko bodo na napravo dejansko dovajali fekalne vode. Temu bodo sledile analize, evalvacija projekta itd. Upravljavec kanalizacijskega sistema v občini Radlje ob Dravi bo Javno komunalno podjetje Radlje ob Dravi d.o.o.

radlje novinarska
FOTO: Iztok Rodež

Pogodbena vrednost sklopa, ki je vezan na Občino Radlje ob Dravi in se nanaša na Izgradnjo kanalizacije in čistilne naprave v občini Radlje ob Dravi, znaša 8.662.999,45 € in vključuje gradnjo, nadzor ter obveščanje. Od tega skupnost EU sofinancira delež v višini 5.540.944,28 €, skupnost Republike Slovenije delež v višini 977.813,72 €, Občina Radlje ob Dravi pa iz svojega proračuna prispeva znesek v višini 2.178.022,88 €.

Vrednost celotnega projekta Zgornja Drava znaša 37.094.153,00 evrov in ga delno financira Republika Slovenija, delno Kohezijski sklad Evropske unije v okviru Operativnega programa razvoja okoljske in prometne infrastrukture za obdobje 2007-2013, razvojne prioritete »Varstvo okolja – področje voda«, prednostne usmeritve »Odvajanje in čiščenje komunalnih voda«, delno pa stroške pokrivajo občinski proračuni.

cistilna naprava radlje notranjost

Namen investicij je izgraditev ustrezne infrastrukture za odvajanje in čiščenje komunalnih odpadnih voda na območjih, ki so v državnem programu opredeljena kot območja, ki morajo biti opremljena s kanalizacijo, skladno z evropskimi direktivami na področju odvajanja in čiščenja odpadnih voda, in s predpristopno pogodbo ter ciljem zmanjšanja vplivov na okolje. Celotna investicija bo imela neposreden vpliv in učinke na kakovost pitne vode in zdravje ljudi, razvoj in prihodke iz turizma, vrednost nepremičnin, kmetijsko dejavnost, zmanjšanje onesnaženosti naselij in okolja, estetsko vrednost in rekreacijske možnosti. Pričakovati je, da bo vse to več kot ugodno vplivalo na razvoj podeželja v tem delu Slovenije.

gradnja kanalizacije radlje
FOTO: Iztok Rodež

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.