08:47, pet, 29. Mar

V Rušah začeli z gradnjo kolesarske poti





V Rušah so dane pričeli z gradnjo 4,5-kilometrskega odseka mednarodne Dravske kolesarske poti do Laznice.  Po pogodbi bodo dela končali avgusta, a računajo, da bi kolesarsko pot lahko odprli že do poletja. Župan Uroš Razper pa pričakuje, da bo tudi mariborska občina pohitela z gradnjo manjkajočega odseka.

Vir: Občina Ruše
Vir: Občina Ruše

Kot so sporočili z Občine Ruše, vrednost gradbenih del po pogodbi znaša dobrih 900.000 evrov. Glede na sporazum o sofinanciranju državne kolesarske povezave je investitor izgradnje direkcija za infrastrukturo, občina pa od tega sofinancira svoj štiriodstotni sofinancerski delež, katerega je že poravnala z zagotovitvijo projektne dokumentacije in vodenjem izvedbe investicije.

V sklopu projekta bodo v prostor umestili tri metre široko kolesarska povezavo s pol metra širokima peščenima bankinama na vsaki strani. Ob tem bodo poskrbeli še za pet mostičkov na trasi, ki bo večinoma potekala ob železniški progi med Mariborom in Prevaljami.

Za gradbena dela bo kot pogodbeni izvajalec odgovorno podjetje Trgograd, skupaj s Komunalo Slovenske gorice. S pripravljalnimi deli so začeli že v začetku januarja, gradnja pa se začenja v Rušah, kjer ob izkopih izvajajo tudi arheološke raziskave. Izvajalec je sicer na terenu že zakoličil traso kolesarske poti.

Z njeno izgradnjo v Rušah začenjajo največji letošnji projekt, ki bo povezal kraje v občini, zlasti Bistrico ob Dravi, Bezeno in Ruše, pozneje ob predvideni obvoznici tudi Smolnik. Omenjena kolesarska pot bo sicer del mednarodne Dravske kolesarske poti, ki bo povezala občine ob reki Dravi v Avstriji, Sloveniji in Hrvaški.

Razpet je ob tem še poudaril, da bodo s tem zaokrožili kolesarsko infrastrukturo v občini, ob obstoječem kolesarskem poligonu Pumptrack v športnem parku, označenih poteh po Pohorju “Ride Ruše”, možnosti prevoza koles na Arrivinih avtobusih in vlakih ter novo nastajajočim kolesarskim poligonom v bivši Matavškovi gramoznici.

“Ruška kolesarska pot pomeni novo prometno povezavo med kraji v občini ter povezavo z Mariborom, ki ga pozivamo, da pripravi vse potrebno za izgradnjo manjkajočega dela skozi Laznico,” je dejal Razpet in dodal, da bo kolesarska pot predstavljala izjemen impulz razvoju turizma in športa v občini. Ob tem je posebej izpostavil tudi sodelovanje Slovenskih železnic, ki so brezplačno zagotovile površine za kolesarsko pot.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.