14:29, čet, 28. Mar

V Rušah županja in občinski svetniki dvignili komunalni prispevek za 12 in 16 %





Nekoč prijazna Občina Ruše do gospodarstva in občanov se vse bolj spreminja, dvigom cen pa ni videti konca. Tako se je včeraj na dnevnem redu, ki ga je predlagala županja Urška Repolusk znašla tudi podražitev odvajanja in čiščenja komunalnih in padavinskih voda, ki so jo svetniki tudi potrdili, a svetniki opozarjajo, da je to šele začetek.

In če županji in ravnatelju včeraj ni uspelo dvigniti cene vrtca (več v jutrišnjem prispevku), pa je županji in občinskim svetnikom uspelo dvigniti ceno za odvajanje in čiščenje komunalnih in padavinskih odpadnih voda. Ena od točk dnevnega reda šeste seje Občinskega sveta Občine Ruše je bila namreč tudi »usklajevanje« cen za storitev Nigrada. Usklajevanje pa tudi tokrat pomeni dvig cen.

Po predlogu dnevnega reda županje Urške Repolusk naj bi namreč gospodinjstva v Rušah za to storitev plačevala 12 odstotkov več kot do zdaj, podjetja pa za 16 odstotkov. Odbor za gospodarske dejavnosti je podprl predlog o podražitvi cen. Že v razpravi je nekaj svetnikov dejalo, da se prav tako strinja z višjimi cenami. Martin Lesjak je dejal, da gre za nizko ceno, ga je pa zanimalo, kaj je Nigrad v zadnjem času delal in ali vse male čistilne naprave delajo, a na koncu ni potrdil dviga cene. Ladislav Pepelnik je dejal, da z dvigom cen lovijo zadnji vlak in tudi, da »tako poceni kot smo imeli do zdaj, ne bomo imeli več« in glasoval za podražitev.

Podobno, namreč, da se bodo cene komunalnih storitev zagotovo še zviševale, meni tudi Blaž Sternad iz SDS, prav tako občinski svetnik Občine Ruše. Rekel je, da gre »za privajanje na cene, ki bodo sledile.“ Po mnenju Sternada takšen dvig ni bil potreben in bi jih lahko občina s pogajanji do Nigrada zmanjšala: »Možno je, to je v bistvu celotno breme na občinski strani. Dejansko se lahko podpišejo pogodbe za večletno sodelovanje in na podlagi te pogodbe se določijo dejanske cene, ki bodo bremenile občane in občanke.« Na kocu pa vseeno dvignil roko za dvig cene.

Občinski svet Občine Ruše: Glasovanje o dvigu cen za čiščenje in odvajanje odpadnih voda.
Občinski svet Občine Ruše: Glasovanje o dvigu cen za odvajanje in  čiščenje komunalnih in padavinskih odpadnih voda.

Kdo je glasoval za dvig cene v Rušah

Za dvig cene so glasovali: Drago Bolčina (Levica), Katja Markač Hrovatin in Lovro Bačun (Lista 2×2), Ladislav Pepelnik, Miha Krajnčevič in Sonja Irena Kukovec Stajan (lista SKUPAJ), Blaž Sternad (SDS), in Andrej Pliberšek (SD).

Proti dvigu cene so bili: Peter Juhart, Darko Knez, Barbara Jert in Petra Mušič (ZA), Marjana Kotnik Poropat (DESUS), Martin Lesjak (SD).

Šest svetnikov proti dvigu cene

Šest svetnikov je bilo proti, predvsem zato, ker opažajo, da se cene za komunalne storitve, komunalni prispevki vse bolj višajo in pričakujejo na podlagi izkušenj iz drugih občin, kjer že imajo centralne čistilne naprave, da se bodo cene v prihodnje na žalost še višale. Prav tako tako tudi menijo, da bi morala občina najprej poiskati rezerve pri sebi, ne pa, da prelagajo breme na občane in gospodarstvo.
Tako meni tudi Darko Knez, ki smatra, da storitev odvajanja in čiščenja odpadnih voda Nigrad ne izvaja korektno, glede na to, da je država letos občini zagotovila več sredstev iz naslova glavarine na občana, bi pa lahko ta poiskala sredstva v proračunu in ne na plečih občanov. Marjana Kotnik Poropat iz Desusa pravi: »Ja, veste, za čiščenje komunalnih odpadnih voda je že zdaj tako visoka cena, da to zaenkrat jaz in Desus ne odobravamo. Tako da jaz nisem glasovala za dvig cene.« Ob tem pa je poudarila, da se bo cena za odvajanje in čiščenje odpadnih voda zagotovo še dvigovala, tako postopoma kot ob izgradnji čistilne naprave, ko in če bo ta narejena in zato sedaj ni pravi čas za dvig cene.

Občinski svet Občine Ruše: Glasovanje o dvigu cen za čiščenje in odvajanje komunalnih in padavinskih odpadnih voda.
Občinski svet Občine Ruše: Glasovanje o dvigu cen za čiščenje in odvajanje komunalnih in padavinskih odpadnih voda.

Županja Urška Repolusk prvič po seji podala izjavo in dovolila snemanje seje

Po 10 mesecih županovanja pa je županja Urška Repolusk prvič dovolila kameram snemanje celotne seje, prav tako pa po seji prvič podala izjavo za BK TV in www.lokalec.si. Tako je na podražitev županja Urška Repolusk ob koncu seje povedala: “Na osnovi elaborata, ki smo ga pač dobili, je ta dvig bil predviden, svetniki so se seveda odločili, kot so se odločili, to se pravi za dvig teh cen.“

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.