01:02, ned, 19. Maj

V Selnici kmalu 4. strokovno srečanje “Turizem in trajnostni razvoj”





V Selnici ob Dravi četrtič zapored organizirajo tradicionalen posvet Turizem in trajnostni razvoj. Trajnostni razvoj je vodilo občine, turizem v njem predstavlja zelo pomemben gradnik. Rokodelsko, izobraževalno in turistično društvo Godi mi  pripravlja skupaj z Občino Selnica ob Dravi posvet, ki bo 20. maja 2024, z začetkom ob 17. uri, v Hramu kulture Arnolda Tovornika.

Udeležba je brezplačna, vabijo pa lokalen ponudnike in tiste, ki razmišljajo o tem, da bi to postali. Prav tako tudi deležnike pri razvoju lokalnega turizma ali pa tiste, ki si želijo to postati.  Na posvetu bodo predstavili trajnostni vidik turizma, obstoječe projekte, ideje, dobre prakse. Na okrogli mizi pa boste lahko podali svoja mnenja, izkušnje, pobude, dvome, na katere bodo organizatorji skupaj s predavatelji morda našli rešitve. Na posvetu bo nastopila tudi folklorna sekcija KD Pavza, ki deluje približno leto dno, a že ima pester izbor točk. Društvo Godi mi izpostavlja, da omogočajo brezplačno udeležbo s pomočjo Hrama kulture Arnolda Tovornika in Občine Selnica ob Dravi.

Strokovno srečanje bo 20.  maja 2024, od 17. do 21. ure, v dvorani Zinke Zorko v Hramu kulture Arnolda Tovornika

Županja Občine Selnica ob Dravi Vlasta Krmelj je ob predstavitvi programa zapisala: “Prilagajanje na podnebne spremembe in odpornost na naravne nesreče vpliva tudi na turizem, ki se mora prilagajati in iskati svoje poti, kako postati odporen na podnebne in vse druge spremembe v okolju in družbi. To zahteva ne samo dobro organizacijo, ampak tudi nove ali drugačne storitve. Morda imajo manjše občine pri tem veliko težav zaradi finančnih in kadrovskih omejitev. A nekateri primeri dobrih praks v Sloveniji in tujini kažejo, da je lahko majhnost tudi priložnost, saj omogoča hitrejše prilagajanje. Prav tako trajnostni turizem vedno bolj strmi k manjšim, butičnim in bolj individualnim ponudbam.” Pri tem pa še dodala: “A znanja na tem področju ni nikoli dovolj. Zato so posveti in druženja zelo pomembni. Različni ponudniki, strokovnjaki in občine se srečujejo, predstavljajo izzive, izmenjujejo izkušnje in skupaj iščejo rešitve in ideje za naprej. Vseh izzivov ne bomo rešili, zagotovo pa bomo lahko stopili korak naprej in korak dlje. Kljub temu, da je mnogo znanja in idej v knjigah in na spletu, pa osebna druženja še vedno pomenijo veliko dodano vrednost, ki jo na kratek rok težko ovrednotimo, na dolgi rok pa kaže izjemno pozitivne rezultate.”

Program:

17.00 Odprtje:
Pozdravni govor županje dr. Vlaste Krmelj
Nastop folklorne skupine KD Pavza

17.30 Priložnosti in povezovanje v turizmu:
dr. Vlasta Krmelj, Suzana Prajnc (občina Selnica ob Dravi): Prilagajanje turizma podnebnim spremembam in aktivnosti v občini Selnica ob Dravi
Atena Bošnjak: Mednarodni institut za implementacijo trajnostnega razvoja (MIITR)
Karmen Razlag (RRA Podravje): Destinacija Štajerska
Janja Viher (ŠTZ): Koncept trajnostnega razvoja Kozjaka in Kobanskega v luči sodobnih trendov in vloga turistične društvene dejavnosti pri doseganju zelene odličnosti

19.00 Novi profili turističnih vodenj:
Jasmina Možič (Združenje profesionalnih turističnih vodnikov): Čebelarsko-turistični vodnik
Dominika Koritnik Trepel (Združenje profesionalnih turističnih vodnikov): Gozdno-turistični vodnik

19.30 Primeri dobrih praks:
Staša Pernat Lesjak: Koča Dobnik (Lovrenc na Pohorju)

19.45 Okrogla miza o možnostih turističnega razvoja in povezovanju

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.