02:05, sob, 20. Apr

V Selnici ob Dravi tudi letos brez jabolk?





Napovedi vremenoslovcev pred možnostjo pozebe, se je to noč uresničila. Nasadi jablan v Selnici ob Dravi so tako že drugo leto zapored uničeni. Direktor Kmetijske zadruge Selnica ob Dravi, Janko Stojković, je škodo nasadov jablan ocenil na 80 odstotno, medtem ko so češnje v celoti pomrzle

Spomnimo na lansko pozebo in sneg, ki je prizadel jablane v Selnici ob Dravi.

Svoj davek je terjal tudi snegolom.
Svoj davek je terjal tudi snegolom.

Janko Stojković, direktor KZ Selnica ob Dravi pravi, da se današnja pozeba ne razlikuje veliko od lanske, le da tokrat ni škode, ki jo je lani povzročil snegolom, bodo pa zato morali znova govoriti o precejšnji škodi na trajnih nasadih. “Češnje so popolnoma pozeble, teh imamo okrog četrt hektarja, za jablane pa težko govorimo o procentualni škodi, ker se še niso razcvetele, vendar ocenjujemo, da bo škoda znova precejšnja, okrog 80 odstotkov,” nam je pojasnil Stojković.

V Selnici že drugo leto brez jabolk

Če bo tako kot je bilo lansko leto, v Selnici ob Dravi tudi letos ne bodo mogli trgovati z lastnim pridelkom, temveč bodo primorani jabolka za prodajo odkupovati od drugih. “Če bi bili večje podjetje, ki se ukvarja izključno s sadjarstvom, bi že zdavnaj propadli, mi drugače delamo stvari,” je pojasnil direktor KZ Selnica ob Dravi. O višini škode je sicer še težko govoriti, vendar ocenjuje, da bo višina podobna lanski, torej okrog 1,5 milijona evrov.

Pozeba na sadovnjakih v Selnici ob Dravi; FOTO: KZ Selnica ob Dravi
Pozeba na sadovnjakih v Selnici ob Dravi; FOTO: KZ Selnica ob Dravi

Od lanske pozebe so v Selnici sicer uspeli sanirati poškodovano drevje, popraviti tudi škodo, ki jo  je sneg naredil na infrastrukturi. Vendar se letos očitno zgodba ponavlja. “V šestih urah se je očitno zgodilo vse. Temperatura je padla na minus 3,92 kar je več kot dovolj, da so jablane v celoti pozeble. Za jablane je namreč že med minus 1,6 do 1,8 kritično,” pojasnjuje Stojković.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.