20:46, pon, 29. Apr

V Sloveniji plaz odnesel sedem planincev





V današnji nesreči na Mali Mojstrovki, v kateri je plaz odnesel sedem slovenskih planincev, sta bila težje poškodovana planinca, helikopter pa ju je kljub težkim vremenskim razmeram uspel odpeljati v bolnišnico, so sporočili iz Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS). Reševalna akcija preostalih planincev medtem še poteka, ovira jo tudi megla.

Kot so potrdili v GRZS, so se gorniki danes vzpenjali proti vrhu Male Mojstrovke po Župančičevi grapi. Ob izhodu iz grape jih je odnesel snežni plaz v dolžini približno sto metrov, so sporočili s Policijske uprave (PU) Nova Gorica, kjer so klic o dogodku dobili nekaj po pol deseti uri dopoldne.

Smrtnih žrtev po do sedaj zbranih informacijah ni, so navedli v GRZS. Sta se pa dva planinca po njihovih podatkih težje poškodovala, trije so lažje poškodovani, dva pa sta jo kljub sprva drugačnim informacijam odnesla brez poškodb.

V reševalni akciji sodeluje 50 reševalcev gorskih reševalnih služb Kranjska Gora, Mojstrana, Rateče in Bovec, ob tem pa še helikopter Slovenske vojske s predstavniki združene ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči GRZS in helikopter Letalske policijske enote. Prisotni so policisti gorske policijske enote PU Nova Gorica in PU Kranj.

Oba helikopterja imata zaradi megle in težkih vremenskih razmer “izredno omejene možnosti za reševanje”, so opozorili v GRZS.

Na kraju dogodka so zelo slabe vremenske razmere, vidljivost je slaba, reševanje ponesrečenih “pa je zelo zahtevno in dolgotrajno”, je navedbe zveze potrdil tiskovni predstavnik PU Nova Gorica Dean Božnik.

Policija je o dogodku obvestila preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča v Novi Gorici in Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici. Policisti zdaj nadaljujejo zbiranje obvestil, da bi ugotovili vse okoliščine te gorske nesreče.

Vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.