21:29, čet, 20. Jan

V Sloveniji sto odstotno prevladuje različica delta, ki ima v Sloveniji preko 80 podvrst

Direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Tjaša Žohar Čretnik je v nadaljevanju novinarske konference dejala, da je glede različic virusov covida-19 situacija v Sloveniji zadnjih dvajset tednov stabilna, kar pomeni, da sto odstotno prevladuje različica delta, ki ima v Sloveniji preko 80 podvrst.

Povedala je, da različica omikron v Sloveniji še ni bila odkrita in izpostavila pomen preprečevanja vnosa omenjene različice v državo.

Vršilka dolžnosti glavne inšpektorice inšpektorata za infrastrukturo Patricija Furlan Fon je v nadaljevanju povedala, da je bila takoj po zaznavi slabšanja razmer zaradi covida-19 v začetku novembra, na pobudo Inšpektorata za infrastrukturo (IRSI) in ministrstva za infrastrukturo sklicana koordinacija z izvajalci javnega potniškega prometa (JPP).

Na koordinaciji je bila izvajalcem jasno podana zahteva, da so dolžni pri potnikih dosledno preverjati izpolnjevanje pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) in drugih predpisanih ukrepov. Vozniki v avtobusnem oziroma sprevodniki v železniškem javnem potniškem prometu morajo od potnikov zahtevati, da se izkažejo z veljavnim dokazilom o izpolnjevanju PCT pogoja in osebnim dokumentom ter obvezno uporabljajo zaščitno kirurško masko ali masko tipa FFP2.

V mesecu novembru so pristojni inšpektorji opravili 744 nadzorov ter pri tem pregledali 507 avtobusov, 237 vlakov in preverili 12.113 potnikov.

V nadzorih je bilo večinoma ugotovljeno spoštovanje PCT pogojev in preventivnih zaščitnih ukrepov, vendar pa so bile ugotovljene tudi nepravilnosti. 216 potnikov, kar predstavlja približno 2 % vseh preverjanj, je bilo zaradi neizpolnjevanja PCT pogojev napotenih iz javnih prevoznih sredstev.

Ugotovljeni so bili tudi trije primeri neizpolnjevanja pogoja PCT pri voznikih izvajalcev javnega potniškega prometa. V teh primerih se je vozniku izdala takojšnja prepoved opravljanja dela in izvajanje prevoza je bilo začasno ustavljeno do zagotovitve nadomestnega voznika. Tako zoper voznika kot izvajalca JPP so uvedeni prekrškovni postopki.

Patricija Furlan Fon je ob tem poudarila, da so inšpektorji zaznali trend padanja kršitev iz tedna v teden, saj se je število zaznanih kršitev od začetka izvajanja inšpekcij prepolovilo. Tako so bile v zadnjem tednu ugotovljene kršitve neizpolnjevanja pogoja PCT le v 1 % izvedenih nadzorov.

Pozitivno je tudi ravnanje posameznih dijakov, pri katerih sicer zadošča izkaz zgolj z dijaško izkaznico, da se v vse večjem številu izkazujejo z dokazili o izpolnjevanju PCT pogoja.

Ob koncu je vse udeležence v javnem potniškem prometu pozvala k odgovornemu ravnanju za čimbolj nemoteno in varno izvajanje javnega potniškega prometa, k spoštovanju predpisanih zaščitnih ukrepov in PCT pogoja ter k vstopu v javna prevozna sredstva z že pripravljenimi dokazili na vpogled.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *