23:48, pet, 26. Apr

V Slovenijo pride nova pošiljka zaščitnih mask predvidoma do srede





V skladiščih zavoda za blagovne rezerve je dovolj prehranskih in drugih artiklov za večmesečno oskrbo prebivalstva, sta zagotovila minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in direktor zavoda Anton Zakrajšek. Večji izziv predstavljajo zaloge zaščitnih mask in respiratorjev. A do srede naj bi k nam prispelo dodatnih 1,5 milijona zaščitnih mask.

Slika je simbolna. Vir: pixabay.com

Direktor Zavoda RS za blagovne rezerve Anton Zakrajšek je danes skupaj z ministrom za gospodarstvo Zdravkom Počivalškom medijem razkazal zaloge v enem od njihovih skladišč na območju ljubljanske občine. Minister Počivalšek je ob tem zagotovil, da je v skladiščih na voljo dovolj vseh artiklov, ki so potrebni za prehrano. Tudi trgovska podjetja, s katerimi je zavod v nenehnem stiku, jim zagotavljajo enako. “Zato ni nobene potrebe za kopičenje blaga doma. Določene zaloge so smiselne, da se preveč ne izpostavljamo, pretiravanje v tej smeri pa ni potrebno,” je poudaril.

Slika je simbolična

Ministrstvo bo zavodu v prihodnje omogočilo, da bo še dodatno nabavil zaščitna sredstva. Počivalšek ob tem verjame, da bodo v kratkem lahko nabavili zadostno število mask. Do srede naj bi jih bilo tako v Sloveniji dodatnih 1,5 milijona.

Direktor Zakrajšek pa je dodal, da blagovne rezerve zagotavljajo na več kot 200 lokacijah po Sloveniji. Ločijo jih na živilske in neživilske izdelke. Med živilskimi je izpostavil sladkor, pšenico, izdelke iz pšenice, vodo, sol in olje. Artiklov, pri katerih je Slovenija samozadostna, je manjša količina, drugih pa je več. Žita imajo tako dovolj do naslednje žetve, torej približno za pol leta. Od neživilskih izdelkov pa je Zakrajšek navedel več kot 300 vrst medicinskih pripomočkov, več kot 700 vrst zdravil ter sredstva za osebno in kolektivno zaščito. Natančna količina zalog pa ni javen podatek, je še pojasnil.

Slika je simbolična

Je pa javen podatek o zalogah naftnih derivatov za prebivalstvo in teh je za 90 dni, preračunano glede na lansko porabo. Je pa sproščanje zalog naftnih derivatov izključno pod pristojnostjo EU, medtem ko je za sproščanje drugih zalog potreben sklep vlade, je povedal Zakrajšek.

Tako danes na podlagi sobotnega sklepa vlade sproščajo dodatne maske, ki jih bodo dostavili Civilni zaščiti, ta jih bo nato porazdelila naprej. Za sproščanje zaloge živil pa za zdaj ni potrebe.

Poleg mask pa trenutno čakajo še na dobavo respiratorjev, a imajo zaradi zastojev na meji težave z dobavo, zato iščejo alternativne možnosti. Glede dobave zaščitne opreme s Kitajske je zato Zakrajšek omenil tudi možnost, da bi tja v ta namen poslali posebno letalo.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.