10:18, pet, 26. Apr

V SNG pester “menu” koncertov





Koncertna poslovalnica Narodnega doma Maribor tudi v prihajajoči sezoni prinaša pester “menu” orkestrskih, komornih in koncertov za mlade. Med drugim bo nastopil Angleški komorni orkester z litovskim violinistom Julianom Rachlinom, vrača pa se tudi francoski harfist Xavier de Maistre.

getfoto2

Orkestrsko sezono bo odprl avstrijski orkester Camerata Salzburg s svojim nekdanjim vodjem Rogerjem Norringtonom, ki velja za enega najpomembnejših pionirjev raziskovanja izvirnih načinov izvajanja starejše glasbe.

Sledila bosta koncerta orkestra Zagrebških solistov s slovensko violinistko Tanjo Sonc ter orkestra Slovenske filharmonije, ki bo tokrat pod vodstvom gostujočega dirigenta Pedra Halffterja v prevladujočih španskih barvah.

Po gostovanju filharmonikov iz Brna pod vodstvom enega izmed vodilnih srbskih dirigentov mlajše srednje generacije Aleksandra Markovića bo orkestrsko sezono zaključil Angleški komorni orkester, ki je z več kot 800 posnetki eden najpogosteje posnetih orkestrov na svetu. Spremljal ga bo vsestranski litovski violinist Julian Rachlin.

Cikel komornih koncertov bo oktobra odprl koncert štirih solistov z avstrijskega festivala Lockenhaus. Po recitalu mariborskih glasbenikov Martina Beliča in Ivana Ferčiča bo zvezdniški vrhunec dosegel s triom Baibe Skride, Daniela Müllerja-Schotta in Xavierja de Maistra, ki je v Mariboru navduševal že februarja.

Komorni cikel se bo nadaljeval s koncertom akordeonista Luke Juharta in violista Volkerja Jacobsna ter se zaključil z gostovanjem Brazilskega kvarteta kitar.

Veliko pozornosti v Koncertni poslovalnici, ki je začela kot prva v Sloveniji delovati leta 1946, namenjajo kulturnemu izobraževanju. Za tretjo triado osnovnih šol in dijake srednjih šol že vrsto let pripravljajo Cikel za mlade, ki je po besedah producentke Tine Vihar med mladimi “relativno dobro” sprejet.

V sezoni 2014/2015 so za mlade najprej pripravili Glasbeno ekspedicijo od piščali do flavte z Matejo Kremljak in Boštjanom Gombačem, nato jim bo v predstavi Korepetitor Glasbeno gledališče Trubadur približalo zlate čase slovenske popevke. Marko Hatlak jim bo razkril skrivnosti harmonike, Danijela Jerković in Alojz Studen – Luj jih bosta popeljala okoli sveta s številnimi eksotičnimi glasbili, za zaključek sezone pa bodo izvedli novo gledališko predstavo Poslušaš srce ali glasbo? izpod peresa Roka Vilčnika.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedala producentka Koncertne poslovalnice Tadeja Kristovič, so s številom obiskovalcev njihovih koncertov zadovoljni, čeprav si prizadevajo, da bi jih v svoje dvorane pripeljali še več. Zadnji dve leti beležijo enak obisk, a je ta nekoliko manjši kot leta prej.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.