15:16, pet, 3. Maj

V sredo se začenja podjetniška konferenca Podim 2014





Prihodnjo sredo se bo v Mariboru začela letošnja podjetniška konferenca Podim 2014, ki bo v dveh dneh gostila več kot 40 priznanih domačih in mednarodnih strokovnjakov ter okoli 600 udeležencev. Zvrstila se bodo številna predavanja, delavnice, okrogle mize in druge priložnosti za mreženje in učenje od najboljših, pravijo organizatorji.

33. konferenca o podjetništvu Podim 2013. Vir: STA
33. konferenca o podjetništvu Podim 2013.
Vir: STA

Udeležence bodo med drugim nagovorili ustanovitelj podjetja Zite Mark Johnson, ki je le šest mesecev staro podjetje družbi CNN prodal za 20 milijonov dolarjev, avtor knjižne uspešnice Running Lean Ash Maurya, ameriško-izraelska gurujka digitalnega marketinga Shira Abel in vodja razvoja novih produktov pri družbi Forbes Andrea Spiegel.

Že 34. podjetniška konferenca bo letos potekala v duhu podjetniškega vlaka smrti in zabave oziroma adrenalinskih vzponov ter bolečih podjetniških padcev. Kot pravijo organizatorji – iniciativa Start:up Slovenija, Slovenski podjetniški sklad in Univerza v Mariboru -, gre za eno največjih podjetniških konferenc v regiji Srednje in Vzhodne Evrope.

Konferenco bo slavnostno odprla predsednica vlade Alenka Bratušek, ki opravlja tekoče posle. Bratuškova bo v uvodnem nagovoru predstavila načrt, kako Slovenijo spremeniti v mednarodno podjetniško vozlišče, odprtja pa se bo udeležil tudi minister za gospodarstvo, ki opravlja tekoče posle, Metod Dragonja, ki bo napovedal nov celovit sklad semenskega kapitala za startup podjetja.

Vrhunec dogodka bo razglasitev zmagovalca nacionalnega izbora Start:up leta 2014. Izmed 126 prijavljenih ekip se jih je med polfinaliste uvrstilo deset. Najbolj perspektivnemu slovenskemu start-up podjetju bo nagrado ob koncu prvega dne konference izročil predsednik države Borut Pahor.

Kot je pojasnil Blaž Kos, član vodstva Tehnološkega parka Ljubljana in eden organizatorjev konference, so se za okrepljen program letos odločili, ker po Evropi opažajo izjemno agresivno borbo za podjetniške talente.

“Po evropskih državah od Portugalske do Bolgarije se vzpostavljajo podjetniški pospeševalniki, inkubatorji, mednarodni podjetniški dogodki, start-up vozlišča, vse z namenom, da pritegnejo ambiciozne in talentirane posameznike. Atraktivna in pestra ponudba vodi k množičnemu odhajanju možganov iz Slovenije, ki se velikokrat nimajo namena vrniti,” je dejal Kos.

V Sloveniji želijo kot odgovor na to pripraviti boljšo ponudbo, kot jo imajo druge države in skušati ne samo zadržati talente, ampak tuje talente pritegniti tudi v Slovenijo.

“Prvi korak k temu je pokazati, kaj vse v Sloveniji imamo, znamo in lahko ponudimo talentiranim posameznikom. Konference so odlično orodje za takšne zadeve. V sosednjih državah se tovrstne konference zelo krepijo, zato je bilo nujno, da tudi v Sloveniji prestavimo v višjo prestavo, pri čemer si ne želimo biti le dobri ampak najboljši v širši regiji,” je dejal.

Na konferenci bodo tako predstavljeni tudi novi javni in zasebni produkti, ki bodo na voljo podjetniškim talentom v Sloveniji. Po besedah Kosa bo šlo za dva javna pospeševalnika in nov zasebni semenski sklad.

Glede razvoja konference v prihodnosti Kos pravi, da želijo Slovenijo uvrstiti na svetovni zemljevid kot podjetniško vozlišče s konkurenčno ponudbo za ambiciozne talente.

“Poleg nacionalnih programov, ki jih vodimo in organiziramo po vsej Sloveniji, je Podim eden izmed takšnih mednarodnih dogodkov, katerega namen je, da v dvodnevni intenzivni izobraževalni izkušnji širimo najsodobnejše podjetniško znanje in integriramo regionalne in globalne deležnike kot partnerje tudi v slovensko podjetniško okolje.”

Slovenski startup ekosistem v zadnjih letih dosega hiter razvoj, globalno pa postaja vse bolj konkurenčen. Kot pravi Kos, gre skozi slovenske programe vsako leto več kot 10.000 ljudi, ustanovi pa se preko 100 novih startup podjetij.

Drugi vidik pa je ta, da je ekosistem še mlad in tako na zelo trhlih temeljih – politika države bi ga lahko z ignoranco oziroma obravnavo kot ne prioritetnega področja kaj hitro porušila, enak učinke bi lahko imelo tudi prenehanje povezovanja, je prepričan kos.

“Tako upajmo na politično stabilnost in realizacijo ciljev zapisanih v strateških dokumentih za podporno okolje, prav tako pa nadaljnje dobro sodelovanje deležnikov,” je dejal, ob tem pa dodal, da se okolja v drugih državah spodbujajo vedno bolj intenzivno in da lahko tukaj Slovenija kaj hitro močno zaostane.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.