12:28, tor, 14. Maj

V Staršah z varnostnikom nad kamermana





Torkovo izredno sejo Občine Starše je zaznamoval incident, kjer je župan Bojan Kirbiš zaprl sejo za snemalno ekipo BK TV, ki je želela posneti del seje, v kateri bi svetniki obravnavali investicijo podružnične šole Marjeta na Dravskem polju v vrednosti 4,35 milijona evrov.

Župan Bojan Kirbiš je začel sejo s tem, da je snemalcem pojasnil, da lahko posnamejo par kadrov in nato zapustijo sejo, na izjavo župana se je odzvalo več svetnikov, ki se z njegovo odločitvijo niso strinjali in so želeli, da se o tem, ali se snema sejo, glasuje. Bojan Kirbiš o predlogu večine svetnikov ni želel slišati in predloga ni dal na glasovanje.

Na seji je novinarka BK TV Teja Peček večkrat poudarila, da je seja javna in, da za sprejetje investicije v vrednosti 4,3 milijona evrov obstaja velik interes javnosti in da naj ji razložijo, na podlagi katerega člena poslovnika ali zakona se seje ne sme snemati.

Edino pojasnilo, ki ga je podala direktorica, je bilo, da ker v poslovniku nimajo opisanega snemanja seje,si mora novinarka pridobiti soglasje vseh prisotnih, a člena ki bi to določal, ni znala nikomur pojasniti.

Informacijski pooblaščenec je v tovrstnih primerih jasen, snemanje javnih sej za medije je dovoljeno, zapisal je: „Poročanje medijev s sej organov, ki so odprte za javnost, je torej vedno dovoljeno ob upoštevanju veljavnih predpisov in aktov vsakega organa. Za snemanje, ki ga izvajajo novinarji za namene medijskega poročanja, se uporablja Zakon o medijih, ki novinarjem daje več pravic pri poročanju o pomembnih dogodkih.“

Iz tega sledi, ker Občina Starše nima v poslovniku opredeljenega snemanja sej, je za medije veljaven Zakon o medijih, ki pa v tovrstnih primerih, kot je ta, v katerem so se občinski svetniki Starš dogovarjali o investiciji in trošenju javnega denarja v vrednosti 4,35 milijona evrov, to še dodatno ščiti javni interes in daje novinarjem več pravic pri poročanju.

Župan Bojan Kirbiš je poklical varnostnika med tem, ko je novinarka BK TV brala izjavo predsednice novinarjev Slovenije Petre Lesjak Tušek, ki je podala svoje stališče o zapiranju sej: “V demokratičnih družbah je nadzor medijev nad delovanjem oblasti eden temeljev – in zadeva tudi javnost, odprtost in transparentnost delovanja oblastnih vzvodov na lokalni ravni. Da so denimo tudi seje občinskih svetov odprte za javnost – z izjemo delov, ko bi res obravnavali na primer zelo zasebne podatke občanov, kar pa je redko ali pa ob res izrednih okoliščinah – je ključno. V tem smislu se mi zdi, da mora biti – ker se občine sklicujejo tudi na informiranje svojih občanov, ko imajo med drugim tudi svoja glasila – praviloma dovoljeno tudi snemanje sej v celoti, da imajo občani vpogled v delovanje svetov, saj tako lahko najbolj neposredno spremljajo politično odločanje izvoljenih predstavnikov. To so namreč javni sveti, ne pa kakšna zasebna združenja. Poskusi, da bi župani kjerkoli seje zapirali in tendence, da bi celo v poslovnikih prilagajali razloge za to, se mi zdi ne le nedopusten, ampak tudi nevaren proces, ki lahko škoduje demokratičnim praksam. Občine in župani tudi morajo vedno (tudi vsebinsko, ne le tehnično) odgovarjati na vprašanja medijev – ne le, ker jih k pojasnilom zavezuje medijska zakonodaja, ampak ker so dolžni pojasnjevati, kako upravljajo z javnim – in so za svoje odločitve tudi odgovorni – in morajo, če ne sprejmejo nič spornega, zanje brez težav in v vsakem trenutku odgovarjati tudi javno.”

Ne nazadnje je sledila tudi odstranitev snemalca s pomočjo varnostnika. Kot nam je povedal direktor televizije BK TV Boštjan Lesjak, na televiziji BK TV razmišljajo o podaji kazenske ovadbe zoper direktorico in župana občine Starše, na podlagi 257. člena, ki govori:  „Uradna oseba ali javni uslužbenec, ki izrabi svoj položaj ali prestopi meje uradnih pravic ali ne opravi uradne dolžnosti in s tem sebi ali komu drugemu pridobi kakšno nepremoženjsko korist ali komu prizadene škodo, se kaznuje z zaporom do dveh let“.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.