18:26, čet, 25. Apr

V teh podravskih občinah odslej odvoz stekla od vrat do vrat





Podjetje Čisto mesto Ptuj, ki je del skupine Saubermacher in skrbi za ravnanje s komunalnimi odpadki na območju enajstih občin Spodnjega Podravja, se je letos odločilo za uvedbo ločenega zbiranja stekla po sistemu “od vrat do vrat”. Vsa gospodinjstva bodo v uporabo prejela 120-litrsko posodo in jim stekla ne bo več treba voziti na ekološke otoke.

FOTO: Pixabay.com

Omenjeni način, ki bo prijaznejši do uporabnikov, so že lani potrdili v vseh enajstih občinah, tako da novost čaka občane Cirkulan, Destrnika, Dupleka, Kidričevega, Majšperka, Podlehnika, Trnovske vasi, Svetega Andraža, Vidma, Zavrča in Žetal.

Kot so sporočili iz komunalnega podjetja, bodo občanom posode zelene barve z napisom steklo predali njihovi zaposleni. Steklene odpadke bodo odvažali šestkrat letno po vnaprej določenem urniku, te pa bodo uporabniki nastavljali na ista odvzemna mesta, kamor že doslej nastavljajo vse ostale posode in vrečke.

Za večstanovanjske objekte nespremenjen sistem 

Za večstanovanjske objekte sistem ostaja nespremenjen, posode pa bodo skupne tudi na mestih, kjer gospodinjstva niso dostopna, torej v hribovitih delih.

Doslej je na njihovem območju zbiranje stekla potekalo na ekoloških otokih oziroma v zbiralnicah stekla, kar pa so nekateri izkoriščali za nezakonito odlaganje odpadkov zraven posod za steklo, zaradi česar so skupaj z občinskimi režijskimi obrati imeli še dodatne stroške čiščenja posod in odstranjevanja odpadkov, hkrati pa je bila slabša tudi kakovost zbranega stekla.

Rezultati analiz v zadnjih dveh letih so namreč pokazali, da je v mešanih komunalnih odpadkih pri gospodinjstvih prisotno tudi steklo in steklena embalaža, kar povečuje težave pri obdelavi odpadkov. Razlog za to je po njihovem tudi, da so zbiralnice stekla preveč oddaljene od gospodinjstev, zato je mnogim bistveno lažje, da steklo odložijo v posodo za mešane komunalne odpadke.

Odzivi uporabnikov pozitivni

Z delitvijo posod so že pred časom zaključili v petih občinah, kjer so bili odzivi uporabnikov več kot pozitivni.

Ob tem poudarjajo, da je v posodo za steklo mogoče odložiti steklenice od pijač in jedi, začimb in zdravil, kozarce za vlaganje brez pokrovov, drugo stekleno embalažo in ostale steklenice brez zamaškov. Tja pa ne sodijo okenska stekla, ogledala, keramika, žarnice, avtomobilsko steklo, steklenice iz umetnih snovi in druge vrste odpadkov.

Samo lani so v omenjenih občinah zbrali okoli 630 ton stekla. V letu 2021 bodo skupno razdelili več kot 10.000 posod, namenjenih zbiranju stekla. Gospodinjstvom z več kot petimi člani, ki jim 120-litrska posoda ne bo zadoščala, bodo dodelili 240-litrske posode. Zaradi novega sistema bo strošek položnice v povprečju višji za 44 centov pri manjši posodi na gospodinjstvo.

Ni več mogoča brezplačna oddaja odpadkov v zbirnem centru na Gajkah

Podjetje Čisto mesto Ptuj na tem območju upravlja tudi s šestimi zbirnimi centri v Kidričevem, Dupleku, Majšperku, Vidmu, Trnovski vasi in Žetalah, ki so zaradi enotne cene na voljo uporabnikom tudi vseh ostalih petih občin.

Letos so podaljšali odpiralne čase v vseh centrih, zato odslej ni več mogoča brezplačna oddaja odpadkov v zbirnem centru na Gajkah.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.