03:09, sre, 8. Maj

V UKC Ljubljana med okuženimi s covidom tudi pet porodnic in trije otroci, najmlajši ima komaj 11 mesecev





Vodja Oddelka Intenzivne terapije Infekcijske klinike UKC Ljubljana Matjaž Jereb je povedal, da je epidemiološko stanje v državi vse bolj zaostreno in da se stopnjuje pritisk na bolnišnice, saj je vse več bolnikov, ki potrebujejo intenzivno nego.

Kmalu neobvladljivo stanje

Res je, da samo nekaj odstotkov vseh obolelih potrebuje bolnišnično obravnavo, vendar “ob takem številu aktivnih primerov že nekaj odstotkov lahko pomeni neobvladljive razmere,” je dejal. Še bolj zaskrbljujoč podatek za Jereba pa je, da vemo, da okoli 25 odstotkov bolnišnico sprejetih bolnikov v bolnišnico zaradi kritičnega stanja potrebuje intenzivno nego. Pravi, da ni prepričan, da bo zdravstveni sistem to zmogel. Poudaril je, da ni problem v aparatih, ampak v pomanjkanju ustreznega strokovnega kadra. Pravi, da se je treba zavedati, da so tu še drug bolniki, ki prav tako potrebujejo ustrezen kader pri zdravljenju.

V UKC Ljubljana zdaj 239 bolnikov s covidom

Danes je v UKC Ljubljana hospitaliziranih skupaj 239 bolnikov s covidom, od teh jih je 71 na oddelku za intenzivno nego in so po besedah Jereba neposredno življenjsko ogroženi. Povprečna starost je v zadnjih tednih podobna. Na navadnih oddelkih je to 70 let, na intenzivnih oddelkih pa 61 let. Najmlajši bolnik na navadnih oddelkih je star 24 let, na intenzivnih oddelkih pa 32 let. Imajo tudi pet porodnic, ki so okužene z virusom, in tri otroke, od tega je en star 11 mesecev, en pa dve leti.

Prevladujejo necepljeni bolniki

Glede na podatke meni, da se bližamo številkam, ki so bile novembra lani. Izpostavlja, da med njihovimi bolniki prevladujejo necepljeni bolniki, 60 odstotkov ni cepljenih, na intenzivni negi pa je takih bolnikov 80 odstotkov.  Jereb je izpostavil, da bi se morali ljudje obnašati samozaščitniško, da naj nosijo v zaprtih prostorih maske, da naj se cepijo in tako zaščitijo sebe in svoje bližnje.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.