14:56, ned, 28. Apr

V UKC Maribor letos načrtujejo uravnotežen poslovni izid





Svet Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor je na ponedeljkovi seji potrdil finančni načrt za leto 2024 v višini 352 milijonov evrov, ki predvideva uravnotežen poslovni izid. Vodstvo bolnišnice načrtuje dvig prihodkov za 12,6 milijona evrov v primerjavi z lanskim letom, a jim te načrte lahko pokvari aktualna stavka zdravnikov.

Kot so svetu zavoda predstavili predstavniki vodstva UKC Maribor, lahko na načrtovane prihodke najbolj vpliva manjša realizacija rednega delovnega programa zaradi zdravniške stavke, še posebej, če se bo zavlekla globoko v marec.

Največja načrtovana postavka so stroški za zdravila in zdravstveni material

“Ocenjujemo, da bo manj prihodka tudi iz naslova posebnih dodatnih programov, ki so trenutno zaradi stavke v veliki večini praktično ustavljeni,” so pojasnili članom sveta zavoda na seji, ki jo je namesto odsotnega Marjana Mačkoška vodil Luka Kolarič.

Na odhodkovni strani se najbolj povečujejo stroški dela, ki naj bi bili glede na lansko leto višji za 12 milijonov evrov. Samo za plače in nadomestila plač bodo potrebovali skoraj deset milijonov evrov več, predvsem zaradi dodatno načrtovanih zaposlitev, dviga plač s 1. junijem, dviga plačnih razredov zaradi napredovanj in minimalne plače ter refundacije bolniških odsotnosti in povečanja refundacij bolniške odsotnosti zaposlenih z 20 dni na 30 dni.

V letu 2024 načrtujejo za dobrih 112 milijonov evrov stroškov materiala, kar je za pol milijona več kot lani. Največja načrtovana postavka so stroški za zdravila in zdravstveni material, ki naj bi se povišali za milijon in pol evrov, so sporočili po seji.

Načrtujejo povečanje števila zaposlenih za 65

Na kadrovskem področju v UKC Maribor letos načrtujejo povečanje števila zaposlenih za 65, kar bi skupaj pomenilo številko 3852 zaposlenih. Med drugim je dodatno zaposlovanje potrebno tudi zaradi nujnosti reševanja kadrovske problematike še iz preteklih let, predvsem na račun izvajanja varčevalnih ukrepov, ter zaradi širitve programov.

Tako načrtujejo zaposlitev dodatnih 38 zdravnikov specialistov, saj bo letos specializacijo zaključilo večje število specializantov, ob tem pa bodo zaposlovali še specialiste na deficitarnih področjih. Tako bodo med drugim zaposlili osem specialistov anesteziologije, reanimatologije in perioperativne intenzivne medicine ter štiri specialiste urgentne medicine.

Bolnišnica letos načrtuje za dobrih 83,5 milijona evrov investicij, med katerimi bodo nadaljevali širitev onkologije, začeli gradnjo nove stavbe infekcijskega oddelka ter urejanje negovalne bolnišnice na Pohorju. Med načrti je še postavitev montažne bolnišnice, energetska sanacija medicinsko funkcionalnega trakta ter menjava tehnološko zastarele in iztrošene opreme.

UKC Maribor je lani ustvaril za 2,2 milijona evrov presežka prihodkov nad odhodki, manj spodbudni pa so podatki o poslovanju v letošnjem januarju, ki kažejo minus v višini 1,9 milijona. Po besedah direktorja Vojka Flisa je izguba predvsem posledica zdravniške stavke, zaradi katere imajo dnevni izpad prihodka v višini okoli 100.000 evrov. Z marcem naj bi bil ta izpad še višji.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.