22:22, sre, 17. Jul

V UKC Maribor še vedno brez dodatnih dvigal in koronarografskega aparata

Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor še vedno čaka na dodatna dvigala za kirurško stolpnico in dodatni koronarografski aparat, čeprav je bila njihova nabava obljubljena že pred leti. Za oba nakupa so bila že objavljena javna naročila, zdaj pa na ministrstvu za zdravje pripravljajo spet nova.

slika je simbolična Foto: STA

Dodatna dvigala bi močno olajšala pretočnost med nadstropji v kirurški stolpnici in posledično pomembno izboljšala požarno varnost objekta. Trenutna štiri dvigala znotraj 16-nadstropne stolpnice so močno obremenjena, saj so namenjena tako bolnikom in osebju kot obiskovalcem. Z njimi premikajo tudi bolniške postelje in vozičke z zdravili ali drugo opremo, zato se na prosto dvigalo ponavadi dolgo čaka.

Ministrstvo za zdravje je prvi razpis za vgradnjo dodatnih dvigal objavilo pred tremi leti, a nobena od prejetih ponudb ni ustrezala zahtevam. Kot je bilo slišati, takšna dvigala, kot so bila zahtevana v takratni projektni dokumentaciji, sploh ne obstajajo.

Kmalu naj bi sledil nov poskus. “Zaradi povečanja ocenjene vrednosti investicije UKC Maribor pripravlja novelacijo investicijskega programa. Po njeni potrditvi bo javno naročilo objavljeno, predvidoma v mesecu avgustu,” so povedali na ministrstvu.

Zamuda je po njihovih navedbah nastala zaradi vloženih revizijskih zahtevkov in recenzije projektne dokumentacije. Zaradi slednje še ne morejo navesti končne cene tega projekta. Po prejšnjih načrtih naj bi za dve dvigali, nameščeni na zunanji strani stolpnice, odšteli okoli 2,5 milijona evrov.

Dolgotrajen je tudi postopek nabave dodatnega koronarografskega aparata. Potem ko so v UKC Maribor pred dvema letoma po dolgotrajnem postopku javnega naročanja končno le dobili novi rentgenski aparat za srčne bolnike (angiograf oziroma koronarograf), ki je nadomestil starega, ki se je nenehno kvaril, jim je država zaradi dolgih čakalnih dob obljubila še enega. A tudi pri naročanju tega se je zapletlo.

“Ministrstvo za zdravje je s sonaročnikom UKC Maribor že izvedlo javno naročilo za dobavo koronarografskega aparata, vendar pa je zaradi upravičenih navedb v zahtevku za revizijo, ki je bil vložen zoper določbe razpisne dokumentacije, postopek razveljavilo in nemudoma pričelo s korekcijami za izvedbo novega postopka. Nov postopek bo izveden v kratkem,” pravijo na ministrstvu.

Pričakujejo, da se bo izvedba dobave koronarografskega aparata s spremljajočo opremo in storitvami pričela do konca letošnjega leta, zaključila pa v prvi polovici naslednjega, ko naj bi se tudi začel uporabljati nov aparat.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.