19:31, pet, 26. Apr

V UKC Maribor testirali več kot 15 različnih vrst hitrih testov





Več bolnišnic v teh dneh kupuje antigenske teste za potrjevanje okužb z novim koronavirusom, ki jih bodo potrebovali tudi za vsakotedensko testiranje zdravstvenih delavcev. Stroške tovrstnih testiranj bo sicer kril državni proračun, pri čemer naj bi ministrstvo omejilo ta strošek na največ 12 evrov na test, je neuradno izvedela STA.

Hitre teste sofia ameriškega proizvajalca Quidel, pa tudi hitre teste nadal nemškega proizvajalca Nal von Minden uporabljajo tudi v UKC Maribor. V mariborskem UKC so testirali več kot 15 različnih vrst hitrih testov, omenjena dva pa da imata najboljšo negativno napovedno vrednost, poroča STA. Trenutno dodatno testirajo test biotime (proizvajalca Xiamen Biotime Biotechnology), kjer pa testiranje traja nekoliko dlje časa (med 40 in 50 minut), so navedli za STA.

Skupna nabava za nižjo ceno

Teste so začeli uporabljati v prvi polovici oktobra, v času razglašene epidemije pa so jih kupili za 48.892 evrov. Za test sofia so odšteli po 22 evrov (brez DDV), za nadal pa 10,8 evra (brez DDV) na test, za biotime pa 8,9 evra (brez DDV) na test. Ob tem so navedli, da sta se oba UKC odločila za skupno nabavo in tako znižala ceno hitrih testov.

Vsakotedensko testiranje zdravstvenih delavcev

Poleg tega sedaj pripravljajo še en javni razpis za hitre teste, saj jih bodo bistveno več potrebovali zaradi odredbe ministra za zdravje Tomaža Gantarja o vsakotedenskem testiranju zdravstvenih delavcev.

Omenjena odredba, ki je bila objavljena v uradnem listu 13. novembra, namreč določa, da mora delodajalec zagotoviti, da se zdravstveni delavci najmanj enkrat tedensko testirajo na morebitno okužbo z novim koronavirusom. Presejalno testiranje zdravstvenih delavcev se bo začelo prihodnji teden, a bo ministrstvo še v petek objavilo določene popravke uredbe, je neuradno izvedela STA. Glede na te popravke ne bi bilo treba naenkrat stestirati vseh zdravstvenih delavcev, v nekaterih bolnišnicah jih je namreč več tisoč, kar bi bilo logistično skoraj nemogoče.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.