09:40, pet, 26. Apr

V UKC Maribor zaradi sankanja in smučanja obravnavali že več kot 20 poškodb pri mladoletnih





Letos smo že večkrat poročali o nesrečah pri športnih aktivnostih. Na Policijski upravi Maribor in v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, pa smo preverili koliko se jih je letos že huje poškodovalo.

V letošnjem letu je bilo do 22. 1. 2023 v Urgentnem centru – Enota za poškodbe vse skupaj 2176 obravnav, sporočajo iz UKC Maribor in dodajajo: “Od tega je šlo za 46 poškodb pri smučanju (14 mladoletnih), 6 pri sankanju (vsi mladoletni) in 3 pri deskanju (vsi mladoletni).”

Sum na hude telesne poškodbe

V letošnjem letu so bili mariborski policisti obveščeni o treh poškodbah na smučiščih na našem območju: “V dveh primerih je bil poškodovan mladoletnik, v enem primeru pa odrasla oseba. Pri vseh obstaja sum na hude telesne poškodbe. Vsi navedeni so smučali na urejenem smučišču.”

Včeraj pa so v pregledu dogodkov omenili še poškodbo mladoletne osebe med sankanjem na zasebnem zemljišču: “Obveščeni smo bili o poškodovani mladoletni osebi med sankanjem po
zasebnem zemljišču. Ko se je mladoletnica še z eno osebo peljala s sankami po klancu, na prelomu klanca ni uspela zavreti, pri čemer sta oba padla, mladoletnica pa se huje poškodovala.”

Nekaj nasvetov za varno smučanje:

– Prilagodimo hitrost in način smučanja svojim izkušnjam, telesni pripravljenosti, snežni podlagi, lastnostim in zasedenosti smučišča ter vremenskim razmeram.
– Posebno pozorni bodimo na otroke in smučarje ali deskarje novince, smučajmo pa le na označenih in urejenih smučarskih progah. Kdor ne smuča, naj za hojo uporablja le rob smučišča.
– Zaščitna smučarska čelada je obvezna za otroke, mlajše od 14 let, njena uporaba pa je priporočljiva tudi za odrasle. Smučanje pod vplivom alkohola ali mamil je neodgovorno in nevarno za
lastno življenje in življenje drugih na smučišču.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.