21:18, sob, 18. Maj

V UKC Maribor želijo dvigniti kakovost

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor so začeli vzpostavljati nov sistem vodenja kakovosti. Med drugim so imenovali koordinatorja za kakovost, to je Roman Košir, ki je na današnji predstavitvi projekta članom sveta zavoda poudaril, da je cilj optimizacija procesov znotraj kliničnega centra s ciljem nadaljnjega izboljšanja oskrbe bolnikov.

urgentni center ukc maribor Vir: STA
urgentni center ukc maribor
Vir: STA

Vodenje sistema kakovosti v UKC Maribor temelji na že prej obstoječem centru za kakovost in organizacijo, v delovanje katerega so začeli dodatno vpeljevati strokovnjake medicinske stroke z vseh področij. V tem sodelovanju želijo po temeljiti analizi obstoječega stanja priti do najbolj optimalnih in racionalnih procesov. “Naš skupen namen je, da bo oskrba bolnikov čim boljša, torej da bomo imeli čim boljše pokazatelje izhoda zdravljenja, in da se vseskozi dvigujemo v kakovosti oskrbe,” je dejal Košir.

Člani sveta zavoda so načrte pozdravili, odprto pa ostaja vprašanje financiranja te dejavnosti. Po besedah Koširja se vsak vložek v kakovost povrne v obliki prihranka pri delovnih procesih, vendar pa na državni ravni zaenkrat ni sistemskih rešitev, zato so v UKC Maribor prepuščeni sami sebi. Zaenkrat gradijo na obstoječih kadrih. “Zaradi tega ni bilo novih zaposlitev,” je še povedal.

Strokovni direktor UKC Maribor Matjaž Vogrin verjame v uspešnost sistema. Sam je bil tudi pobudnik uvedbe osebnih izkaznic posameznih oddelkov. “Poiskati je treba rezerve v delovnih procesih in optimizirati tako zdravljenje kot delovanje vseh podpornih služb,” je dejal.

S sanacijskimi ukrepi, ki so jih uvedli lani, so v tem kliničnem centru v prvih treh mesecih letošnjega leta privarčevali nekaj manj kot milijon evrov, kar je nekaj več od načrtovanega, kaže poročilo o izvajanju sanacije, ki ga je svet zavoda obravnaval na današnji seji. Skupno letos načrtujejo prihranek v višini 4,4 milijona evrov.

Med ukrepi je izvajanje anestezije z lastnimi kadri, pri čemer so po besedah Vogrina zelo uspešni. Potem ko so lani ukinili pomoč anesteziologov s Hrvaške, zdaj prihajajo od zunaj pomagati le še anesteziologi iz drugih slovenskih bolnišnic. “Trenutno so največ trije takšni prihodi dnevno, v prihodnjih mesecih pa načrtujemo še dodatno zmanjšanje,” je pojasnil.

Vodstvo UKC Maribor je na današnji seji sveta zavoda med drugim povedalo, da so se aprila obrnili na Okrožno državno tožilstvo v Mariboru za pomoč pri ugotavljanju morebitnega kaznivega dejanja ob sklepanju pogodbe med UKC Maribor in podjetjem Nivo o stavbni pravici za garažno hišo leta 2005. Od odgovora tožilstva so odvisni nadaljnji ukrepi glede garažne hiše in parkirišč, s katerimi trenutno upravlja zasebno podjetje.

Še iz časa vodstvene ekipe nekdanjega direktorja Gregorja Pivca izhaja tudi zaplet s tedanjim pomočnikom direktorja Petrom Weissensteinerjem, ki ga je Pivčev naslednik Janez Lavre odpustil. Potem ko je sodišče ugotovilo, da mu je delovno razmerje prenehalo na nezakonit način, mu je moral UKC konec lanskega leta plačati kazen 7000 evrov in ga pozvati nazaj na delo.

Medtem ko v kliničnem centru vztrajajo, da so ga pozvali nazaj na delo, Weissensteiner trdi nasprotno in od UKC Maribor terja plačilo dodatne kazni. Zaradi tega je tudi vložil predlog za izvršbo. “UKC Maribor je podal ugovor zoper sklep o izvršbi, saj je sodbo izvršil v celoti. Obravnava tozadevno še ni bila razpisana, niti doslej nismo prejeli odločitve sodišča glede ugovora,” je pojasnilo sedanje vodstvo zavoda.

Ker “delodajalec ne izkazuje potrebe po delu oz. delovnem mestu, ki bi bilo ustrezno sodelavčevi strokovni izobrazbi in drugi posebni usposobljenosti“, so Weissensteinerju na začetku aprila predali redno odpoved pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga. Delovno razmerje naj bi se mu tako izteklo junija.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.