08:00, pet, 3. Maj

V UKM odprli prenovljeno Maistrovo knjižnico





V Univerzitetni knjižnici Maribor (UKM) so danes ob zaključku Maistrovega leta odprli deloma prenovljene prostore Maistrove knjižnice. Bolj ali manj vsebinske popravke so opravili s pomočjo Mestne občine Maribor in donatorjev, odprtja pa se je udeležila tudi ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar.

DSC_8067

Mariborska univerzitetna knjižnica je leta 1998 od potomcev Rudolfa Maistra v hrambo in last prevzela njegovo osebno knjižnico. Maister namreč ni bil samo general, ki je leta 1918 odločilno posegel v razvoj dogodkov v Mariboru in na Štajerskem, pač pa tudi bibliofil in pesnik. Imel je obsežno knjižnico, ki jo zadnjih 16 let hrani UKM.

Kot je povedala Vlasta Stavbar iz UKM, Maistrova knjižnica obsega skoraj 6000 enot, v njej so znamenita dela vseh pomembnejših slovenskih avtorjev ter izjemna zbirka slovenske periodike iz 19. in prve četrtine 20. stoletja. Med dragocenostmi so med drugim Dalmatinova Biblija, Valvasorjeva Slava vojvodine Kranjske in dela Janeza Svetokriškega.

Postavitev, ki je nastala takoj po prevzemu dragocene zbirke, je umeščena v pritličje njihove zgradbe, tudi po prenovi pa bo zbirka ohranila dosedanjo lokacijo, ki prinaša nekaj pomembnih novosti. Tako bo med drugim odslej postavitev urejena po vzoru knjižnice v Maistrovem času, nova pa je tudi celostna podoba prostora in predprostora.

Univerzitetna knjižnica Maribor je ob 140-letnici Maistrovega rojstva zasnovala sklop dogodkov, povezanih v Maistrovo leto. V njih so vso pozornost usmerili k Maistru kot človeku in bibliofilu. Vse leto so v knjižnici potekale različne aktivnosti, povezane z bogato knjižno zapuščino, ki jo hrani UKM.

Poleg slovesnega odprtja ob zaključku Maistrovega leta bodo v naslednjih dneh potekali vodeni ogledi prenovljene knjižnice, 9. decembra pa bodo pripravili še simpozij, na katerem bodo poleg Maistrove predstavljene še nekatere velike osebne knjižnice, kot so Kopitarjeva, Zoisova, Knjižnica Anastasiusa Grüna ter nekaterih Maistrovih sodobnikov.

V Likovnem razstavišču pa bodo 18. decembra predstavili rezultate projekta študentov oddelka za umetnostno zgodovino mariborske filozofske fakultete z naslovom Prostori Maistrovih spomenikov pod mentorstvom Andreja Furlana.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.