02:33, čet, 2. Maj

V zadevi Žlender znova zaman čakali na srbske priče





Čeprav je mariborsko okrožno sodišče zgolj zaradi slovenskega državljanstva in s tem povezane nezmožnosti predaje srbskim pravosodnim organom prevzelo sojenje Alexandru Žlendru za domnevno vpletenost v trikratni umor pred 21 leti v Beogradu, se bo postopek očitno zavlekel prav zaradi srbskih prič. Teh namreč danes že drugič ni bilo na obravnavo.

aleksander zlender sta

Obdolženi, ki se brani s prostosti, je na predobravnavnem naroku zavrnil priznanje, za katerega mu je tožilstvo ponudilo 18 let zapora.

Tožilec Darko Simonič je v obtožnici, ki Žlendra bremeni kaznivega dejanja umora iz koristoljubja, med drugim navedel, da je 9. oktobra 1993 sodeloval pri zločinu, v katerem so pod streli Radovana Joksića padli lastnik enega od butikov Nebojša Salatić, njegova partnerica Slavica Kovačević in njun mladoletni nečak.

Sodnica Tanja Rot je za danes spet povabila štiri srbske priče, a je z izjemo sodno zapriseženega tolmača dvorana ostala prazna. Sodišče doslej ni uspelo najti Nebojše Titelca, medtem ko se je Aleksander Stanković opravičil zaradi zdravstvenih razlogov. Oba naj bi med streljanjem pred več kot dvema desetletjema čakala v avtu, vendar sta bila pozneje oproščena obtožb.

Opravičil se je tudi Miloš Bjelica, ki je za neudeležbo navedel finančne razloge, medtem ko Gordani Vasić vabila niso uspeli vročiti, menda pa se nahaja nekje v Belgiji.

Ob tem mariborsko sodišče doslej ni dočakalo niti odgovora srbskih pravosodnih organov na zaprosilo za zaslišanje Radovana Joksića, ki v Srbiji zaradi omenjenega zločina že prestaja 40-letno zaporno kazen. Prav slednji je Žlendra tudi najbolj obremenil, potem ko je policistom in tožilcem povedal, da je bil vodja akcije takrat 21-letni Slovenec, ki je takrat s starši živel v Srbiji.

Žlender krivdo zavrača, kar argumentira z dejstvom, da ga v času zločina sploh ni bilo več v Srbiji, saj da je že pred tem dezertiral s služenja vojaškega roka in pobegnil v Slovenijo. To sta na zadnji obravnavi septembra potrdila tako njegova sestra Nataša Žlender, ki je svojega brata z Joksićem tudi spoznala, saj je bila takrat njegova partnerica, ter njegov oče Jeronimo Žlender.

V bran Žlendru je stopila tudi njegova partnerica Natalija Cencelj, ki je sodišču povedala, da se je z obdolženim spoznala poleti leta 1993, kmalu zatem sta se zaljubila, v času njenega pripravništva, ki ga je začela 1. oktobra 1993, pa jo je vsak dan po koncu službe čakal pred izhodom iz podjetja.

Žlender je bil vse do leta 2011 nedosegljiv srbskim pravosodnim organom. Ko so ga policisti vendarle našli v Sloveniji, ga ta zaradi slovenskega državljanstva ni izročila Srbiji, zato je slednja na pobudo mariborskega tožilstva kazenski pregon odstopila Sloveniji. Julija lani je obtožnica po sodni preiskavi postala pravnomočna.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.