12:33, pon, 29. Apr

V Živi knjižnici so knjige ljudje





V Mariboru bo danes že petič potekala Živa knjižnica, projekt, v katerem so “knjige” posamezniki z zanimivimi, nenavadnimi, posebnimi življenjskimi zgodbami, ki so jih pripravljeni deliti z drugimi. Mimoidočim bodo na voljo danes in v soboto popoldne na Živem dvorišču na Gosposki ulici 11.

Zajeta slika

Projekt, ki poteka v organizaciji Mladinskega kulturnega centra Maribor, ozavešča in izobražuje o vrednotah in človekovih pravicah ter spodbuja razpravo o predsodkih in stereotipih v družbi.

Živa knjižnica je podobna pravi knjižnici. Pri knjižničnem pultu obiskovalca pričaka knjižničarka ali knjižničar, ki ga včlani in mu izdela knjižnično izkaznico. Nato si s pomočjo knjižnega kataloga, kjer so zbrani profili “knjig”, izberejo želeno in si jo izposodijo. “Branje” poteka v čitalnici v obliki pogovora, skozi katerega “bralec” s postavljanjem vprašanj odkriva tančice realnosti “živih knjig” ter njihovo spopadanje s predsodki in stereotipi.

Metodo Žive knjižnice je razvila danska mladinska nevladna organizacija Ustavi nasilje in jo predstavila obiskovalcem glasbenega festivala Roskilde leta 2000. Izvirna metoda je pritegnila pozornost Evropskega mladinskega centra v Budimpešti, kjer je knjižnica leta 2001 bralce vabila na glasbenem festivalu Sziget. Danes se Živa knjižnica izvaja v okoli 60 državah.

V Mariboru je Živa knjižnica prvič potekala leta 2012. Kot pravi Marja Guček iz MKC Maribor, je v treh letih postala lokalno prepoznaven projekt z mnogimi stalnimi “živimi knjigami”, ki so zelo odkrito pripravljene govoriti o svojih življenjskih zgodbah, prav tako pa tudi že s stalnimi obiskovalci, bralci. “Zavedamo se, da z vsako izvedbo na sproščen način informiramo ter ozaveščamo ljudi o človekovih pravicah in vrednotah. Zato se na vsaki izvedbi Žive knjižnice trudimo, da obiskovalcem ponudimo čim bolj pester in aktualen izbor ‘živih knjig’,” je dejala.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.