13:06, pon, 26. Feb

VIDEO: Novinarska konferenca Ilke Štuhec pred novo sezono

Približuje se začetek smučarske sezone, v kateri bodo ženske s hitrimi disciplinami začele mesec prej kot običajno v preteklih sezonah. Prva tekma je na sporedu že v začetku novembra v Švici oziroma Italiji.

Na novo sezono je pripravljena najhitrejša Slovenka v smuku Ilka Štuhec, ki si znova želi smukaškega vrha. Kljub neuresničenim načrtom na zadnjih olimpijskih igrah na Kitajskem in poškodbah, s katerimi se je soočala v karieri, 31-letna Mariborčanka cilja visoko. Sezono bo začela že 5. novembra na novi progi, dolgi kar štiri kilometre, s startom v švicarskem Zermattu in ciljem v Cervinii v Italiji.

Z novimi smučmi je zadovoljna

Njena ekipa je sicer pogled za prihodnjo sezono umerila proti svetovnemu prvenstvu v Meribelu, na katerem bo kot zmagovalka dveh naslovov svetovne smukaške prvakinje ciljala na vrhunske uvrstitve. V njenem štabu so po koncu minule sezone sledile velike spremembe. Med drugim je zamenjala proizvajalca smuči, švicarsko hišo Stöckli je zamenjala za avstrijskega proizvajalca Kästle.

Z novimi smučmi je zadovoljna. “Občutki so zelo dobri. Začela sem pridobivati na samozavesti, bolj uživam v smučanju, seveda je treba biti tudi hiter, na tem vedno delamo, sem zelo zadovoljna s smučmi, tudi podpora je zelo dobra,” je današnji novinarski konferenci v Mariboru dejala Štuhčeva.

Štuhčeva se je razšla tudi s švicarskim trenerjem Stefanom Abplanalpom. Mesto glavne trenerke v ekipi Ilke Štuhec je prevzela njena mama Darja Črnko, ki ob tem opravlja še naloge vodje ekipe, kot pomočnik glavne trenerke se je ekipi pridružil “trenerski vajenec”, Ljubljančan Marko Vukičević. Ta je v zadnji sezoni tudi sam tekmoval, sicer pod srbsko zastavo.

Je na višji ravni kot lani

“Ilkino smučanje je na višji ravni kot lani, še vedno so nihanja, zaenkrat smo naredili to, kar smo načrtovali, gremo proti vrhunskemu nivoju,” je dejala Darja Črnko.

“Ilka je znova prava na smučeh, njena telesna govorica je prava, na prejšnjih smučeh ni bilo tistega soglasja med Ilko in smučko, kar je bil tudi glavni razlog, ki je pripeljal do zamenjave,” je dodala Črnkova.

Serviserja, Avstrijca Rolanda Schneebergerja, je priskrbel novi opremljevalec smuči, na katerega je prešla tudi češka zvezdnica Ester Ledecka. Za fizioterapijo v ekipi še naprej skrbi Tina Kobale.

Ekipa Štuhčeve se je pred kratkim vrnila iz več tedenskih priprav v Argentini in Čilu, kmalu pa sledi zadnji pripravljalni sklop na evropskih ledenikih pred prvo tekmo. Pred tem smučarko čaka še deset dni kondicijskih priprav doma.

“Nostalgično se je bilo vrniti v Južno Ameriko. Bilo je res super. Sem zelo vesela, da smo imeli to možnost, ki smo jo tudi izkoristili, kamp je bil dolg 42 dni, delala sem dobro, uživala sem pri vsem skupaj, je minilo hitro,” je o pripravah dejala Štuhćeva

Novo tekmovanje pod Matterhornom ne pričakuje z velikim navdušenjem. “Vsekakor gre za nekaj novega, drugačnega, zanimivega. Ne vem pa, če bi lahko rekla, da sem ravno hudo navdušena. Novembrski pogoji na ledeniku so lahko zelo muhasti. Zaradi nove tekme nismo spremenili programa priprav, nato sledi mesec premora do novih tekem,” je dejala.

Štuhčeva se bo v prihodnji sezoni usmerila predvsem v smuk, startala bo tudi na kakšnem od superveleslalomov. Veleslalom, ki ga sicer trenira, pa ni na prioritetni listi smukaške šampionke.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *