12:41, pet, 3. Maj

Veber o Pohorskem bataljonu: “Sporočilo boja je tudi sporočilu o junaštvu”





Včeraj je v Domu kulture v Rušah potekala slavnostna akademija ob 72. obletnici padca 1. Pohorskega bataljona. Slavnostni govornik je bil tokrat minister za obrambo Janko Veber, poleg njega pa so se prireditve udeležili tudi župan občine Ruše Uroš Razpet ter poslanki državnega zbora Marjana Kotnik Poropat in Bojana Muršič. Ob spominski slovesnosti so podelili priznanje in nagrado.

Slavnostni govornik, minister za obrambo Janko Veber, je v nagovoru opomnil, na vrednote domoljubja, enakosti, tovarištva… Te so bile vodilo borcev, ki so padli in se žrtvovali za dobro nas. Ob tem je dejal, da so bile vrednote tudi tisto, kar je vodilo naš narod naprej in za katerega so se žrtvovali borci 1. Pohorskega bataljona. “Sporočilo boja je tudi sporočilu o junaštvu, ki ga je naš narod v 2. svetovni vojni, v Narodno osvobodilnem, partizanskem boju uresničil zato, da bi preživel in naprej gradil svojo prihodnost,” je dejal.

janko veber, minister za obrambo
janko veber, minister za obrambo

Ob slovesnosti so podelili nagrado in priznanje za pripadnost in trud “ohranjanja vrednot NOB”. Prejela sta ga Stanka Dvornik in Uroš Štanc.

Spomnili so se tudi borcev Pohorskega bataljona, ki je bil ustanovljen 11. septembra 1942 v Dobrovljah na Pohorju. V začetku je enota štela 90 borcev, poveljeval jim je Rudolf Mede. Pohorski bataljon je izvedel številne akcije, 21. decembra 1942 so se premaknili proti Osankarici, kjer so si je uredili zimski tabor.

Prve dni leta 1943 so pripadniki nemških sil odkrili tabor, 8. januarja ga je obkolilo okoli 2000 nemških vojakov. V boju je življenje izgubilo 69 borcev Pohorskega bataljona. Še posebej se je izkazal Alojz Šarh s svojimi tremi sinovi. V poslednjem boju, so zraven Šarha junaško padli njegovi trije sinovi, 16 letni Lojzek, 14 letni Pepček in 12 letni Vanček. Po besedah predsednika Zveze borcev za vrednote NOB Ruše Jožeta Gašpariča bi moral biti 8. januar datum občinskega praznika, saj da je ta datum zaznamoval junaški dogodek, kar je pomenilo veliko prelomnico kraj. Padec Pohorskega bataljona, ki je – tudi v zadnji bitki – Nemcem zadal velike izgube, je močno prizadel narodnoosvobodilno gibanje na Štajerskem. Veličastna poslednja borba je bila velika moralna spodbuda v nadaljnjih bojih z okupatorjem. 7 članov Pohorskega bataljona so razglasili za narodne heroje.

4. julija 1959 so na kraju poslednjega taborišča in zadnje bitke Pohorskega bataljona odkrili spomenik. Stoji v neposredni bližini nekdanje zemljanke štaba tega bataljona. Z večjimi granitnimi kvadri so označena mesta ostalih zemljank, z manjšimi pa položaji okoli taborišča. Na teh so partizanska imena bork in borcev, ki so padli v zadnjem boju.

Podrobnosti si oglejte v Občinskem informatorju na BK TV.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.