08:16, tor, 30. Apr

Več kot šest let trpi bolečine: “Zavedam se, da bom enega dne telesno umrla. Ni me več strah tega.”





Na Facebook strani “Moje življenje, moja pravica” so delili zapis doc. dr. Vesne Prijatelj, višje medicinske sestre, docentke za področje informatike, ki je sama več let spremljala umirajoče bolnike, zdaj pa sama doživlja svoj boj z rakom. Ima namreč, kot piše, več kot šest let obdobja hudih bolečin zaradi metastaz v hrbtenici.

Prav danes, 24. aprila 2023, namreč začnejo zbirati podpise volivcev za podporo Zakona o prostovoljnem končanju življenja, ta zakon pa podpira hudo bolna Vesna Prijatelj.

“Trpela sem skupaj z bolniki”

“Podpiram pravico do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, saj menim, da ima vsako človeško bitje pravico do dostojne in neboleče smrti. Že od prvih dni soočanja z umirajočimi sem pričela razmišljati o tej pravici. Trpela sem skupaj z bolniki, prijatelji in tudi člani moje družine, ki so zaradi raka umirali v hudih bolečinah in v plenicah,” je sprva napisala Vesna Prijatelj.

“Danes sama doživljam vse izzive ob bolezni rak”

“Danes sama doživljam vse izzive ob bolezni rak in več kot šest let izkušam obdobja hudih bolečin zaradi metastaz v hrbtenici. Zavedam se, da bom enega dne telesno umrla. Ni me več strah tega. V ‘dobrih’ dnevih poskušam živeti kar se da polno življenje, vendar … ko me močno boli kljub tabletam, je strah od nemoči in bolečega umiranja v plenicah močno prisoten,” je nato opisala svoje bolezensko stanje. 

“Zame je pomembna kakovost in ne dolžina življenja.”

Imam staro mačko. Ko bom videla, da jo boli in ne more opravljati osnovnih življenjskih potreb, jo bom lahko odpeljala veterinarju saj ima pravico do ‘dobre smrti oz. evtanazije’. Zakaj je ne bi imela tudi jaz?” je še zapisala Vesna Prijatelj.

V 60 dneh morajo zbrati vsaj 5.000 podpisov

Pobudniki predloga Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja (ZPPKŽ) s sloganom “Moje življenje, moja pravica” po petih letih javne razprave nadaljujejo pot do volivcev in volivk s pozivom k zbiranju 5.000 podpisov.

Zbiranje podpisov za podporo predloga Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja bo od danes, od 24. aprila do 22. junija 2023.

Zakon pod določenimi pogoji omogoča skrajšanje trpečega umiranja tistim pacientom, ki si tega neomajno želijo. “Velika večina ljudi si želi lahke smrti in soglaša, da je to smrt, ki jo spremlja kar najmanj trpljenja. Sedanja zakonodaja ne ureja situacije ob koncu življenja, ko nekateri ljudje umirajo trpeče in nedostojanstveno, ker jim ne moreta pomagati niti medicinska oskrba, niti paliativna oskrba, ki sta sicer uspešni v večini primerov. Prekinitev trpljenja s pomočjo pri prostovoljnem končanju življenja je v takih primerih lahko rešitev,” so zapisali na spletni strani Moje življenje, moja pravica, kjer imajo tudi napisano, kako lahko ljudje oddajo svoj podpis v podporo predloga Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja.

Želijo zbrati več kot 5.000 podpisov

“Zbrati moramo vsaj 5000 podpisov, a si jih želimo zbrati mnogo več. Pripravljenost odločevalcev, da sprejmejo naš predlog zakona, je namreč odvisna od izpričane množičnosti državljanske podpore zakonu. To je državljanski zakon za državljanke in državljane in pomemben je prav vsak podpis,” so še zapisali.

Kako do obrazca za podpis podpore zakonu in na kakšne načine lahko oddate obrazec, je napisano na spletni strani “Moje življenje, moja pravica”. Povezava do strani je TUKAJ.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.