05:51, sob, 18. Maj

Več tisoč “Martinov” napolnilo Trg Leona Štuklja





Na tradicionalnem mariborskem martinovanju, ki velja za največje slovensko martinovanje na prostem, se je danes zbralo več tisoč ljudi. Kljub napovedi okrnjenega programa, so vinarji in kmetje razstavljali na 40 stojnicah.
Ljudje so tako rekoč napolnili Trg Leona Štuklja še pred uradnim začetkom. Martinovanje sicer že nekaj let – simbolično – otvorijo ob 11h in 11 minut. Kot nam je po otvoritvi povedala direktorica Zavoda za turizem Maribor – Pohorje Janja Viher, so tako s programom kot z obiskom presegli pričakovanja: “Mislim, da je letošnje martinovanje nekaj posebnega. Pol ure čez enajsto je že Trg Leona Štuklja popolnoma nabit do zanjega kotička.

viher in stajerci

Kljub slabšim napovedim, se je letos odzvalo celo več ponudnikov kot lani: na stojnicah je svoje izdelke ponujalo 30 vinarjev in predstavnikov vinogradniških kmetij ter 9 predstavnikov gostincev iz Maribora in okolice. Tako so organizatorji drugo leto zapored vztrajali pri izključno štajerski kulinarični ponudbi.

zdravica

Novost letošnjega martinovanja so povratni, plastični kozaci. Kavcija za uporabo znaša 1€, potem pa izberete: ali kozarec vrnete (in vam vrnejo denar) ali ga obdržite kot turistični spominek (po avstrijskem vzoru). Naslednja letošnja novost pa so bili gostje iz kitajskega mesta Hangzhou, ki so se na mariborskem martinovanju ustavili v sklopu mini evropske turneje: “Maribor nam je zelo všeč, posebej ljudje. Vino je zelo dobro, celo boljše kot nemško ali francosko vino“, je povedal Du Shi Gen, predstavnik delegacije. Po trgu in po mestu jih je vodil mariborski župan, Andrej Fištravec: “Včeraj smo imeli pogovore o našem sodelovanju, danes so želeli oditi v München, ampak ko smo jim povedali, kaj se bo tukaj dogajalo, so rekli ‘to pa moramo izkusit!’” In so. Kako?

fistravec in du shi gen

Preverite jutri v oddaji Občinski informator ob 18.30 na BK TV!

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.