19:38, tor, 23. Apr

Večina mejnih prehodov na Koroškem zaprtih, prehod meje je onemogočen tudi s fizičnimi preprekami





Svet Koroške regije ostro nasprotuje zaprtju večine mejnih prehodov s sosednjo republiko Avstrijo na območju Koroške regije, so sporočili iz Sveta Koroške regije.

Glede na zaostrene ukrepe, za zajezitev šiljenja okužb s Covid-19, ki jih je Vlada RS sprejela včeraj, je prehod v sosednjo Avstrijo mogoč 24 ur na dan le na petih mejnih prehodih, ki so opredeljeni kot kontrolne točke A, med katerimi pa ni nobenega mejnega prehoda na Koroškem, so uvodoma zapisali v dopisu – protest prosti zaprtju mejnih prehodov z Avstrijo v  Koroški regiji, ki so ga  v imenu Sveta Koroške regije poslali na Vlado RS in pristojna ministrstva.

Določeni mejni prehodi na Koroškem zaprti, prehod meje je onemogočen tudi s fizičnimi preprekami

Med tako imenovane kontrolne točke B, ki so odprte le med med 5. in 23. uro pa sta med 6 mejnih prehodov uvrščena tudi dva koroška mejna prehoda – Holmec in Vič. Vsi ostali mejni prehodi so zaprti, prehod meje je onemogočen tudi s fizičnimi preprekami.

Delavci – dnevni migranti, lahko tako na delo v Avstrijo odhajajo samo preko dveh mejnih prehodov na Koroškem, ki pa sta tudi odprta le ob določenih urah. Izven tega časa pa je prehod meje z Avstrijo mogoč na zelo oddaljenih mejnih prehodih —kontrolnih točkah A, kar za dnevne migrante pomeni bistveno daljšo pot — tudi do več kot desetkrat daljšo pot ob prehodu meje čez mejni prehod Karavanke in s tem bistveno več porabljenega časa.

Dnevni migranti na več kot desetkrat daljšo pot

Ker dnevno na delo v sosednjo Avstrijo odhaja precejšnje število prebivalcev iz Koroške regije, Svet Koroške regije zahteva, da se med kontrolne točke A za 24 umi prehod meje uvrstijo mejni prehodi Holmec, Vič in Radlje ob Dravi, vsi ostali mejni prehodi pa se uvrstijo med kontrolne točke B: “Le tako bodo naši prebivalci lahko na delo odhajali brez nesorazmernega podaljšanja poti in porabljenega časa za pot na delo in nazaj domov, kar s sabo prinaša številne organizacijske težave družin, višje stroške in bistveno večjo dodatno obremenitev delavcev.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.