14:36, pon, 20. Maj

Vesna po smrti Mance Košir na evropske volitve z osmimi kandidati





Stranka Vesna bo na evropskih volitvah nastopila z osmimi kandidati, prostor, kjer bi bilo zapisano ime njihove pokojne kandidatke Mance Košir, pa bo na glasovnicah ostal prazen, je na današnji seji sklenila Državna volilna komisija (DVK). V Vesni so z odločitvijo zadovoljni. DVK je danes potrdila tudi kandidatne liste šestih strank.

DVK je na današnji seji razpravljala o kandidatni listi stranke Vesna po smrti novinarke in publicistke Mance Košir, sicer tudi kandidatke Vesne na evropskih volitvah. Listo je DVK že pred smrtjo Koširjeve potrdila, zakonodaja pa postopanja v primeru smrti katerega od kandidatov izrecno ne ureja. DVK je doslej preučevala možnost, da lista na junijskih evropskih volitvah nastopi zgolj z osmimi kandidati, a bi pri tem zaradi izpolnjevanja ženskih kvot lahko bila pod vprašajem veljavnost liste.

Lista je bila vložena pravilno 

Sedaj pa so našli pravno podlago v eni izmed pretekih sodb vrhovnega sodišča. Po besedah direktorja službe DVK Igorja Zorčiča ta temelji na tem, da lista, ki je bila vložena s pravilno spolno kvoto, ne more trpeti posledic, če je do tega podrtja prišlo iz razlogov, ki niso subjektivne narave.

Tudi predsednik DVK Peter Golob je na seji izpostavil, da je bila lista ob potrjevanju popolna, zdaj pa je prišlo do objektivnih okoliščin, torej smrti kandidatke. Situacijo po njegovih besedah rešuje omenjena sodba vrhovnega sodišča. Članom DVK je zato predlagal, da se na listi Vesne prostor na glasovnici, kjer bi bilo ime Mance Košir, pusti prazen. Glede na to, da je bila lista že potrjena, se mu takšen predlog zdi najbolj primeren.

Člani DVK so se s predlogom strinjali ter sprejeli sklep, da se na listi Vesne zaradi smrti kandidatke prostor na glasovnici in javnih objavah pod zaporedno številko osem pusti prazen.

Z odločitvijo so zadovoljni tudi v Vesni. Kot je po seji DVK za medije pojasnila sopredsednica stranke Urša Zgojznik, je odločitev tudi zaradi počastitve Mance Košir pravilna in korektna. Tudi ona je spomnila, da je stranka vložila popolno listo z upoštevanimi spolnimi kvotami. Sami so bili pripravljeni na vse scenarije, saj gre za res poseben primer, ki ga zakonodaja ne predvideva. Zato so zadovoljni, da se lahko sklicujejo na sodbo vrhovnega sodišča, torej situacijo, ki se je že zgodila.

DVK je na današnji seji tudi potrdila vložene kandidatne liste Svobode, SDS, SD, Levice ter zunajparlamentarnih strank SLS in Resni.ca. Skupaj z listama NSi in Vesne, ki ju je potrdila pred časom, je torej potrjenih osem kandidatnih list.

Danes sta skupno listo vložili stranki DeSUS in Dobra država, za petek, ko se izteče rok, pa so vložitev napovedali še Zeleni Slovenije, Pirati in lista Nič od tega. Te kandidature bo DVK potrjevala v soboto, za ponedeljek pa je predviden žreb vrstnega reda kandidatnih list na glasovnicah.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.