21:15, tor, 16. Apr

VIDEO: Arsenovič bi odločal o odgovornem uredniku mestnega časopisa kljub nasprotovanju mestnih svetnikov





Želje mariborskega župana Saša Arsenoviča po brezplačnem časopisu se bodo očitno uresničile še pred koncem letošnjega leta. V Odloku o ustanovitvi in izdajanju občinskega časopisa Mestne občine Maribor namreč piše, da bo “Časopis za prijazen Maribor” začel izhajati letos, praviloma naj bi izhajal na dva meseca. In če je župan še na septembrski seji Mestnega sveta MO Maribor odgovarjal na očitke, da želi vplivati na uredniško politiko z izbiro odgovornega urednika, tako, da on pač ne bo izbiral odgovornega urednika, je zdaj zapisano v 13. členu odloka prav to. Namreč, da odgovornega urednika s sklepom imenuje prav župan. Na to so se že odzvali v Listi Andreja Fištravca, saj je Saša Pelko s te liste vložil pet amandmajev na odlok o časopisu.

Saša Arsenovič je sam po septembrski seji Mestnega sveta MO Maribor dejal, da se strinja s tem, da mu je treba omejiti moč pri določanju uredniške politike mestnega časopisa, saj je mnogo mestnih svetnikov izrazilo dvom v neodvisnost časopisa z bojaznijo, da bi časopis postal županovo trobilo. Arsenovič je zato na vprašanje, kako odgovarja na te očitke, povedal: “Poglejte, kar koli bo šlo v smer omejevanja župana pri mestnem časopisu, bom jaz seveda podprl.” Obenem pa tudi razložil, kaj želi, da je v časopisu predstavljeno. Poglejte si njegovo izjavo v celoti:

Glede na 13. člen odloka pa se bo zgodilo prav to. Da bo župan tisti, ki bo odločal o odgovornemu uredniku. Na sedmi seji MS MO Maribor pa so bili odločno proti temu svetniki, ki so opozarjali še na druge zadeve. Tako je bila med najbolj ostrimi nekdanja novinarka in sedanja mestna svetnica Breda Čepe.Rekla je, da Maribor ne potrebuje mestnega časopisa. “To velja za občine, ki nimajo svojih časopisov, glasil in drugih medijev, ne pa Maribor, ki ima prisoten močen javni medij, močen časopis in več radijskih postaj.” Obenem je izpostavila, da noben od prisotnih medijev ne bi zavrnil župana, če bi želel biti v medijih. In tudi, da je župan zagotovil, da mestni časopis ne bo njegovo glasilo. Več v posnetku:

Proti morebitnemu vplivanju na uredniško politiko in predstavljanju tem po svoje pa je bil na septembrski seji tudi Saša Pelko. Rekel je, da v osnovi mestni časopis ni slaba stvar, če gre za nek neodvisni medij, ki deluje v korist javnega interesa, “ampak problem nastane v načinu imenovanja uredniškega odbora in kar je predlagano v odloku, da župan predlaga mestnemu svetu ljudi za odbor, kar pomeni, da gre za tipično politično trobilo, ki ga bodo plačevali davkoplačevalci, kar se mi ne zdi prav.” Izjava Pelka je v posnetku:

Saša Pelko pa je zdaj, ko se je pokazalo, kaj vse je v odloku o mestnem časopisu, v imenu Liste Andreja Fištravca vložil pet amandmajev na Odlok o ustanovitvi in izdajanju občinskega časopisa MOM, ki ga bo Mestni svet MOM v drugem branju sprejemal na seji MS MO Maribor prihodnji ponedeljek, 14. oktobra 2019. Ob tem je zapisal: “Amandmaji se navezujejo predvsem na potrebo po neodvisnosti novinarskega dela in vključevanju opozicije, še bolj pa na županovo veliko željo po samoomejevanju, ki jo je izrazil ob prvem branju odloka, 9. septembra 2019.”

A vse kaže, da bo časopis šel v smer, kot si jo želi Arsenovič. Namreč, da bo župan tisti, ki bo odločal tako o uredniškem odboru kot o odgovornemu uredniku. V odloku je namreč zapisano, ne samo, da bo on odločal o uredniku, ampak tudi, kdo so primerni člani uredniškega odbora: “Uredniški odbor mora biti sestavljen tako, da so v njem: eden član, ki je mestni svetnik, eden član, ki je zaposlen v Mestni občini Maribor, štirje člani, ki so ugledni, izobraženi meščani iz različnih vsebinskih področjih in poznajo mesto, njegovo zgodovino in jih zanima razvoj mesta (zunanji člani). Uredniški odbor se imenuje za mandat štirih let.” Določili pa so tudi, da naj bi bili odgovorni urednik in člani uredniškega odbora upravičeni do sejnin za posamezno sejo, na kateri bi bili zaradi dela prisotni.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.