19:50, čet, 28. Mar

VIDEO: Arsenovič se nadeja sodelovanja s Perujem





Mariborski župan Saša Arsenovič je v mestni hiši Rotovž sprejel delegacijo iz regije San Martin v Peruju. Oboji se nadejajo gospodarskega in turističnega sodelovanja.

Arsenovič se je uvodoma zahvalil soorganizatorjem dogodka, Mariborski razvojni agenciji. “Želim si, da bi se v našem mestu dobro počutili in da bi stkali prijateljske vezi. Upam, da bo teh srečanj nastalo globoko gospodarsko sodelovanje, zato se veselim obiska mnogih Perujcev tukaj v Mariboru,” je uvodni nagovor zaključil mariborski župan.

Perujska delegacija bo obisk v Sloveniji izkoristila tudi za srečanje z nacionalnimi ministrstvi in njihovimi organi, pristojnimi za kmetijstvo in gospodarsko sodelovanje. Povezovanje lokalnih kmetijskih pridelovalcev, turizma in narave je namreč rdeča nit Evropskega projekta pri katerem sodeluje Mariborske razvojne agencije, ki bo poskrbela, da si bo delegacija ogledala še Kmetijsko zadrugo na Ptuju in Pomurske mlekarne v Ljutomeru. V osnovi pa seveda gre za spoznavanje našega gospodarstva in predvsem produktov, ki bi jih v prihodnosti lahko izvažali v Peru.
Perujska delegacija je obiskala Evropo in Slovenijo predvsem zato, ker želi izboljšati odnose med državami Latinske Amerike in Evropo. Obisk Slovenije tako predstavlja prvi stik, ki naj bi izboljševal medsebojne odnose in izvoz ter uvoz obeh strani. “Zanima nas predvsem turizem, zanima nas tudi področje mlekarstva, torej mleka in mlečnih proizvodov in seveda vino. Regijo pa smo obiskali, da vidimo, kakšni so potenciali ene in druge strani,” je dejal podpredsednik gospodarske zbornice San Martina, Carlos A. López Ruiz

Mariborska razvojna agencija (MRA) je del evropske agencije Eurada, ki med seboj povezuje različne razvojne agencije v svetovnem merilu – eden od mehanizmov tega sodelovanja je bil razpis, ki na podlagi tako imenovanega »match-making-a« med seboj poveže podobne podeželske ali urbane regije.

Pri projektu sodeluje tudi Zavod za turizem Maribor-Pohorje, ki v obisku vidi predvsem možnost privabljanja turistov iz Amerike, saj je zagrebško letališče, ki ima nekaj direktnih linij iz Amerike, od Maribora oddaljeno le dobro uro. Direktorica zavoda, Doris Urbančič Windisch, tako vidi potencial v oglaševanju Maribora predvsem na področju kongresnega turizma.

Upamo torej, da bo obisk prinesel plodno sodelovanje v prihodnosti, kjer bo za uspešno gospodarstvo potrebno predvsem širše medsebojno sodelovanje.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.