14:24, pon, 8. Jul

VIDEO: Bober ujet med plavanjem v Dravi





Minuli vikend so sprehajalci na Lentu naleteli na podrto vrbo. Prizor je bil malce nenavaden, saj je bilo drevo prekratkim šele zasajeno.

A jasno je, da to ni delo vandalizma, temveč lačnih bobrov. Kot poroča RTV Slovenija, gre za družino bobrov, ki sicer v središču Maribora živi že slabo leto. Bobra le redko vidimo, veliko prej opazimo sledi njegove prisotnosti, saj so precej plahi. Zato je nenavadno, da so za prigrizek izbrali vrbo na precej obiskanem Lentu in jo celo podrli.

Nastradala je vrba na Lentu 

Naš relativno novi someščan bober (Castor fiber Linnaeus, 1758) je pričel “uradovati” tudi na Lentu. Ker znanost še ni rekla zadnje besede o morebitnih vedenjskih zdrsih štajerskih bobrov v Martinovem tednu in je zlomek v eni od zadnjih noči pomalical konkretno vrbo tik ob starem mostu, smo dober meter trtinega debla po nasvetu strokovnjakov ovili z zaščitno mrežo in dodali elektronski odvračalec. Nadejamo se, da je Castor razumen bober, na dobri poti urbane integracije, kulinarično profiliran, brez nagnjenja k eksperimentiranju, z izrazitim odporom do skrajno neokusnega, žilavega in obupno starega trtinega lesa …,” je na družbenem omrežju Facebook zapisal Stane Kocutar, skrbnik Stare trte na Lentu.

Pojedo le lubje, na drevesih si tudi brusijo zobe

Bober poje vsak dan okoli dva kilograma lubja in tanjših vej. Bober je izključno rastlinojed. Hrani se večinoma z zelišči in vodnimi rastlinami ter lubjem, poganjki in listjem dreves in grmov. Pogosto podira tudi večje mehkolesne listavce, s katerih odgrizne manjše veje in jih odvleče v podzemne brloge, kjer jih skladišči za zimo. Drevesa, tudi do meter debele hraste, bober podira predvsem jeseni in pozimi. Grize jih tudi takrat, ko jih ne potrebuje za hrano, ampak si mora brusiti zobe, ki mu rastejo vse življenje. Gre za žival z izrednim delovnim nagonom, ki poleg človeka najbolj spreminja okolje, v katerem živi. S tem pa ustvarja tudi vrsto mikrohabitatov, ki ugodno vplivajo na biotsko raznovrstnost.

V Mariboru sicer le nekaj deset metrov od vrbe, raste najstarejša vrba na svetu – Stara trta. Le-to so že ustrezno zaščitili, da bobri ne bi uničili mariborske kulturne dediščine.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.