15:30, pet, 29. Mar

VIDEO: Bodo dijaki nekaterih srednjih šol morali telovaditi na mrazu in snegu?





Ravnateljem šestih srednjih šol iz Maribora je prekipelo. Dijakom šol bi radi zagotovili pouk športne vzgoje v ustreznih prostorih, saj ti ne morejo pozimi telovaditi na snegu in mrazu. Ker nimajo svoje, primerne telovadnice, so njihovi dijaki imeli več let pouk v Dvorani ZŠD in Dvorani Tabor ter v Dvorani Lukna in v Ljudskem vrtu, ki so v lasti Mestne občine Maribor, zanje pa skrbijo Športni objekti Maribor (ŠOM), za kar so šole plačevale tudi najemnino. Letos pa so Športni objekti Maribor po nareku lastnice MO Maribor dvignili ceno najema do te mere, da šole zneska ne bodo mogle poravnati. Ministrstvo za šolstvo kot ustanovitelj in sofinancer srednjih šol pa je – po besedah ravnateljev – dvignilo roke od pogajanj in od sofinanciranja. Bodo dijaki morali pozimi zmrzovati na prostem?

Gre za Srednjo šolo za oblikovanje Maribor, Prometno šolo, IC Piramida, Tretjo gimnazijo, Srednjo elektro in računalniško šolo, Srednjo trgovsko šolo ter Srednjo šolo za gostinstvo in turizem, kjer nimajo primerne športne dvorane, telovadnice ali pa je ta neprimerna za izvajanje pouka športne vzgoje za njihove dijake. Več let iščejo rešitve, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, ki je njihov ustanovitelj, pa naj bi v teh letih za reševanje problematike storilo bore malo. Zdaj pa je, po besedah ravnateljice Srednje šole za oblikovanje Maribor (SŠOM) Nadje Jager Popovič, celo dvignilo roke pri pogajanjih za nižjo ceno najema objektov v lasti MO Maribor, za katere skrbijo Športni objekti Maribor. Jager Popovičeva nam je razložila, v čem je zdaj problem. Za razjasnitev tega smo se obrnili tudi na direktorja Športnih objektov Maribor (ŠOM) Tadeja Mežnarja, pa nam je po telefonu dejal, da danes nima časa za odgovore, jutri zjutraj si ga bo vzel, nam je pisal. Čakamo pa še na odgovore na vprašanja, ki smo jih poslali preko elektronske pošte na MO Maribor. Medtem pa pravi Jager Popovičeva kot predstavnica vseh vpletenih srednjih šol, da imajo oni dovolj čakanja na odgovore na njihova vprašanja in predloge za sestanke, ki so jih poslali junija in nato še jeseni. Več v njeni izjavi:

Ravnatelji srednjih šol so dobili junija od ŠOM nove cene najema prostorov za pouk športne vzgoje, pa so bile cene tako visoke, da ravnatelji niso mogli pristati na to. Zdaj namreč plačujejo 12 evrov na enoto, po novem pa bi morali za najem Športne dvorane Tabor plačevati 40 evrov na enoto, nekoliko manj pa za Dvorano ŽŠD in Dvorano Lukna. Ravnatelji ne morejo toliko denarja vzeti od nikoder, saj jim MIZŠ ne krije tega, MO Maribor in Športni objekti Maribor pa jim z nižjimi cenami najema ne pridejo naproti. Jager Popovičeva izpostavlja: “Zdaj pa, ker vedo, da je zima pred vrati, da se telovadbe zunaj več ne bo moglo izvajati, pa so šli na 17,9 evra. Da je mogoče ljudem malo bolj jasno – to je skoraj 10.000 evrov obremenitve na letni ravni, kar pa je ogromno.” Njena izjava je v posnetku:

Po besedah predstavnice ravnateljev pa je kronologija letošnjega nereševanja problema taka: junija so se ravnatelji obrnili na Mestno občino Maribor in na pristojno ministrstvo, pa do 16. avgusta niso dobili odgovora. “Potem smo urgentno prosili za sestanek, bili sklicani za Ljubljano čez dva dni, Mestna občina Maribor pa še vedno nič,” pravi Jager Popovičeva in dodaja: “Potem so z ministrstva dobili odgovor, da oni nimajo s tem nič.” Športni objekti Maribor so jih sicer vabili na sestanek, a nihče ni popustil, ravnatelji vztrajajo, da bi moralo ministrstvo sodelovati in jih seznanjati z odločitvami, saj se vendarle gre za dijake, ki morajo imeti enake možnosti za izvedbo športne vzgoje, ki je sestavni del pouka. Da je ravnanje ministrstva za šolstvo, ki dviguje roke od problema in se noče več ukvarjati s tem, pa je po mnenju Jager Popovičeve nesprejemljivo. Več v njeni izjavi:

Reševanje problematike bomo spremljali še naprej. Tadej Mežnar, direktor Športnih objektov Maribor, nam je obljubil odgovore v sredo dopoldne. Ponovno pa se bomo obrnili tudi na Mestno občino Maribor, ki bi kot lastnica objektov, za katere skrbijo Športni objekti Maribor, morala vsaj podati mnenje, če ne že rešitve.

Druge novice

Comment

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.